Свързани новини

19.08.2014 09:38

80% от младите лекари напускат България

Видян 1460 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

80% от младите лекари стягат куфарите за чужбина. Това показват данните от анкета сред десетки медици от цялата страна до 40 години, които ще бъдат представени днес от нова гражданска инициатива, наречена "Млади лекари за ново здравеопазване". В нея се включват Асоциацията на студентите медици в България, Фондация "Остани", Асоциация за развитие на медицинската общност и Български лекари за европейски стандарт на специализация и съмишленици. Основната причина, поради която младите лекари искат да напуснат България, е ниското заплащане и остарелите условия за работа. Най-предпочитаната дестинация за медиците е Германия. Затова и младите лекари се обявяват за Refresh на системата! В противен случай потеглят да се реализират в чужбина.


За да останат тук, лекарите настояват за минимална заплата от 2500 лв. и 1500 за специализантите. Това не е невъзможно да се направи, в Полша вече се случи, дават пример медиците. Освен това те искат повече места за обучение в болниците, трудов договор, докато са специализанти, по-добро преподаване, както и по-добра апаратура и условия за работа. Лекарите настояват още за адекватен контрол над клиниките, обективни възможности за кариерно развитие, а не това да става на базата на връзки. Те искат и ножицата в заплащането между отделните специалности и колеги да не бъде толкова голяма. Според тях съотношение в доходите 4:1 е прекалено голямо и не води до добри резултати.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.