Свързани новини

18.08.2014 16:57

Пряко сме заплашени от кризата в Ирак, обяви МВнР

Видян 1142 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кризата в Ирак директно заплашва националната ни сигурност. Това обяви служебният външен министър Даниел Митов на пресконференция във ведомството, в която представи своя политически кабинет.


Той издаде подробности от Извънредния петъчен съвет на министрите по външните работи на ЕС, където са били обсъждани кризисните положения в Либия, ивицата Газа, Украйна и Ирак.


За първи път сме свидетели на кризи от ниво 3, изрази притеснението си Митов, като подчерта, че положението в Ирак ни касае особено пряко, тъй като са заплашени външните граници на ЕС.


Остават реални опасенията, че ще има и бежански поток. Не можем да останем пасивни и безучастни пред такова варварство, категоричен бе Митов. По думите му Германия вече е взела решението да изпрати военна помощ в Ирак, като такива действия обмислят и от Великобритания и Чехия.


България все още няма официално запитване, но ако постъпи такова, страната ни ще трябва да го обмисли и да прецени какви са възможностите.


Ние обаче можем да бъдем полезни в хуманитарен аспект, като евентуално след обсъждане и проучване какво е необходимо в Ирак, можем да изпратим належащи партиди с вода, одеала и други.


Припомняме, че в момента в Северен Ирак настъпват джихадистите от „Ислямска държава", които контролират част от района и поголовно избиват кюрдите йезиди. Ситуацията принуди САЩ да започнат въздушни удари по позиции на ислямистката армия.


Преди дни лидерът на иракски Кюрдистан Масуд Барзани официално поиска военна помощ от международната общност, изтъквайки, че в Ирак се борят „не срещу терористична организация, а срещу терористична държава".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне