Свързани новини

08.08.2014 10:05

1 млрд. лева скрити в буркани в банковата криза

Видян 1312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1 млрд. лева са изтеглени и скрити под дюшеците след срива на КТБ и сътресението с Първа инвестиционна банка през юни, пише "168 часа". Много от вложителите първо изтеглят, а след това връщат парите си в по-стабилни банки, други обаче не се доверяват на кредитните институции и прибират пачките в домовете си. Мнозинството от хората нямат представа какво ще правят с парите и как ще ги инвестират. Някои казват, че ще ги вложат в злато, други - в недвижими имоти. Говори се и за случаи, при които в търсене на сигурно убежище, спестители са изтеглили средствата си, само за да ги дадат за съхранение в сейфа на трезора на банката, докато почувстват признаците на нормализацията.


По мнението на финансови експерти вследствие на психозата, действително по-голямата част от парите са прехвърлени в по-стабилни банки, но и значителен ресурс свободни пари е останал у масовия вложител. "Вече стана ясно - 1 млрд. лева са изтекли от банковата система. Но не бих се наел да кажа къде са отишли всички тези пари, нито в какво трябва да ги инвестират гражданите", споделя експертът Емил Хърсев.


Други специалисти са по-категорични. "Банката е като жив организъм, нейните управители и средният мениджмънт взеха всички неофициални мерки чрез забавяне, затваряне на офиси по-рано и т.н., защото, когато има психоза, подобно поведение е нормално. По тази причина не вярвам хора с по 1 или 2 милиона да са успели да си изтеглят парите. Успели са само тези, които са го направили с банков трансфер, но те не са много. Затова мисля, че преди всичко масовият вложител е успял да си изтегли парите, а неговите средства или са отишли в други банки, или са под дюшека. Това е синдром - винаги го е имало при криза, включително при голямата през 1996-1997 г.", коментира финансистът Боян Петров, който е и бивш банкер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате