Свързани новини

06.08.2014 16:32

Ежедневният прием на аспирин намалява риска от рак

Видян 1253 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приемът на аспирин всеки ден може да намали риска от заболяване от рак на храносмилателния тракт и на стомаха.


Учените предсказват, че ако всеки човек на 50 г. и нагоре всеки ден взима аспирин, около 122 000 смъртни случая ще  бъдат предотвратени. Също така обаче предупреждават, че аспиринът може да доведе до вътрешни кръвоизливи в мозъка и стомаха и че е нужна консултация с лекар преди да бъде използван.


Учените се изследвали плюсовете и минусите на ежедневния прием на аспирин и са открили, че използването на лекарството намалява случаите на заболяване и на смърт от рак на червата, на стомаха и на хранопровода до 30-40%.


Според изследователите ако 1000 души на 60-годишна възраст взимат лекарството всеки ден в продължение на 10 години, десет години по-късно ще има 16 пъти по-малко случаи на смърт, причинена от ракови заболявания, 1 път по-малко случаи на смърт от инфаркт и 2 пъти повече смъртни случаи, причинени от кръвоизливи.


"Аспиринът може и да има някои странични ефекти, които не могат да бъдат пренебрегнати, но да се взема ежедневно изглежда като най-важното нещо, което можем да направим, за да намалим риска от рак, след спирането на цигарите и намялаването на теглото", казва ръководителят на проучването проф. Джак Къзик.


От една страна проучването предполага, че 122 000 живота ще бъдат спасени при ежедневната употреба на аспирин, но от друга, страничните му ефекти биха могли да причинят 18,000 смъртни случая.


Преди всичко учените съветват всеки, който обмисля да започне интензивен прием на аспирин, да се посъветва с личния си лекар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали