Свързани новини

06.08.2014 12:25

Застраховки с отстъпки за санирани сгради

Видян 1167 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управляващите трябва да въведат стимули, чрез които да се увеличат имуществените застраховки у нас. Това се препоръчва в доклад за България, изготвен от Световната банка. Може да се въведат отстъпки при застраховането на сгради, които са енергийно ефективни или са с подобрена устойчивост. В момента цената на имуществената застраховка е между 1 и 2 промила от стойността на сградата. В доклада се предлага още да се обмислят отстъпки и при застраховките на нисковъглеродните коли, съобщи Труд.


В доклада се посочва още, че най-добрият вариант за България е да се създаде катастрофичен пул. В богатите държави от ЕС в него участвали само застрахователите. У нас обаче трябвало да се включи и правителството. Така ще се гарантира покриването на щетите при природни бедствия. От Световната банка препоръчват още да се обмисли въвеждането на задължителна застраховка срещу бедствия. Това е един от възможните източници на средства за катастрофичния пул.


Застрахователите отдавна предлагат такъв вариант. Идеята им беше да се въведе минимална задължителна премия за застраховка на имотите от порядъка на 20 или 30 лв. Размерът ще варира в зависимост от местоположението на домовете и свързаните с него рискове. Години наред обаче управляващите отхвърлят идеята с мотива, че така на практика се въвежда нов данък.


Световната банка е събрала мненията на 7 от близо 18 дружества, които се занимават с общо застраховане. Според 71,4% от дружествата трябва да бъде създаден катастрофичен пул. 57,1 на сто подкрепят въвеждането на задължително застраховане.


Проблем за застрахователите обаче е липсата на достатъчно информация за катастрофичните рискове. Това са посочили 85,7% от фирмите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и