Свързани новини

30.07.2014 13:50

Специални карти известяват за риска от наводнения край реките

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Карти на реките и зоните, в които те се разливат при различните валежи, ще бъдат съставени до края на годината. Това обяви директорът на дирекция „Води" в Министерството на околната среда и водите Асен Личев, цитиран от Дарик. Картите ще бъдат изработени в изпълнение на евродирективата за наводненията.

Личев коментира, че това ще е от голямо значение, защото хората ще бъдат известени какъв е рискът в зоната, където са избрали да живеят.

От столетия у нас хората се заселват в близост до коритата на реките.

„Неслучайно в Цар Калоян преди седем години стана страхотно наводнение. Там падна и язовирна стена и водата няма откъде да изтече и дадохме седем жертви", напомни трагедията Личев.

Речното легло или русло съгласно Закона за водите представлява временно или постоянно съсредоточаване на вода, което означава, че и деретата, в които не тече постоянно вода, представляват речно русло, обяснява експертът.

В закона има пет забрани по отношение на дейностите в руслото и прилежащите земи, като сред тях са да не се строят жилищни постройки, да не се складират отпадъци, да не се складират насипни материали, които биха могли да увеличат унищожителната сила на водата.

Асен Личев изрази съжаление от факта, че това е една систематична слабост у нас и че никой не е направил преглед на самото устройство на населените места от тази гледна точка. Наглед безопасни дерета доведоха до жертви, констатира той.

Личев е убеден, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се види какво е положението със застрояването на деретата, които на пръв поглед изглеждат безопасни. По мнението на експерта и честата смяна на правителствата води до загуба на всякаква устойчивост и приемственост.

Личев обясни, че през 2004 г. при кабинета „Сакскобургготски" е била приета стратегия за управление и развитие на водния сектор, подготвен е закон по темата, бил е приет на първо четене от парламента и след смяната на правителството, това е забравено. През 2009 г. е било подготвено ново изменение на закона, но при смяната на правителството то отново е забравено. При управлението на ГЕРБ отново е приета стратегия за управление и развитие на водния сектор от парламента, приет е законът на първо четене, властта е сменена, а законът - пак забравен.


В момента отново е подготвен закон за управление на водите, който урежда и въпроса за единния орган, който да следи за язовирите в страната, но той е в процедура по междуведомствено съгласуване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева