Свързани новини

29.07.2014 14:12

МВР откри метадон и амфетамин в Плевен

Видян 1344 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Метадон и амфетамин са открити при полицейски операции в Плевен, съобщиха от пресцентъра на МВР.След прецизна оперативна работа в Плевен е заловен 30-годишен мъж, разпространявал метадон.


Изяснено е, че наркозависимият преди 2010 г. впоследствие се е възползвал от метадоновата програма, за да се снабдява с препарата, който продавал на невключени в лечението зависими от наркотици. Задържането му е станало в момент на сделка с 400 милилитра метадон, цена приблизително около 800 лева. Проверка е установила, че от март 2014 г. 30-годишният е получавал безплатно метадон, с единствена цел да го продава. В хода на проверката по случая е установено, че безработният е включил в програмата и съпругата си.


Криминалисти поясниха механизма на действие, позволил злоупотребата: заместващото лечение на наркозависими е индивидуално, по схеми, определени от лекари, въз основа на норматив от Министерство на здравеопазването. Приблизителното количество, необходимо на ден на пациент е от 40 милилитра до 120 милилитра, като стойността му е 10-12 лв. Терапевтичните дози трябва да бъдат приемани в присъствието на лекари, но е допустимо отклоняване, тъй като много от лекуващите се по програмите се регистрират не в градовете, в които живеят. Така много плевенчани се регистрират във Велико Търново, Враца или Габрово и получават метадона веднъж седмично, за да спестяват пътни разходи.


Към момента няма обвинения към лекари. По време на задържането на 30-годишния е направен тест, който не е показал употреба на наркотици. Повдигнато му е обвинение за разпространение на наркотици в условията на опасен рецидив, което предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години и парична глоба. Мъжът е задържан с постоянна мярка, наложена от Плевенския съд.


На 24 юли, към 7.15 часа е проведена планирана полицейска операция от служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Плевен и Второ РУП – Плевен. При претърсване на вилен имот край Плевен, обитаван от мъж и жена /38 и 36 г./, и двамата от областния град, е намерена и иззета пластмасова кутия с бяло-розово прахообразна вещество, към 206 гр. При лабораторния тест открили, че това е амфетамин. Мъжът е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354 а от НК, по описа на Второ РУП – Плевен. Работата продължава разследващ полицай. Районен прокурор е повдигнал обвинение за държане на наркотици. Предстоят последващи процесуално-следствени действия за установяване и на други лица, съпричастни към престъпната дейност. Стойността на намерените 206 грама, продадени в улична търговия е над 5 хиляди лева.


От началото на 2014 година на територията на ОДМВР – Плевен са регистрирани 55 случая, свързани с наркотици. Проведени са 57 специализирани операции. Проверени са 52 училищни заведения, установени са единични случаи на престъпления, свързани с наркотиците.Иззети са общо: марихуана – 820 грама, синтетичен амфетамин – 230 грама, метаамфетамин – 3 грама, хероин – 12 грама, марихуана на стръкове – 15 броя. Задържани са 25 лица, обвинени основно за притежаване на наркотици. Постигната е 72% разкриваемост по линия „Наркотици”.


Подробностите по случаите съобщиха Петър Енчев и Венцислав Катинов - криминалисти от сектор „Криминална полиция” при ОДМВР – Плевен и Първо РУП Плевен и окръжния прокурор Николай Пачевски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но