Свързани новини

21.07.2014 11:43

Край на нощния гратис в София

Видян 1398 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нощна аванта за гратисчиите в столичния градски транспорт вече няма. Контрольорите от няколко месеца работят от 4 часа сутринта до 0 часа, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), цитирани от „Монитор”. Това е работното време на градския транспорт. Проверките се правят по специални графици, за да е ясно кои контрольори работят в тъмната част на деня и по кои линии.


Гратисчиите, които се прибират подпийнали късно вечер обаче, често вдигат яки скандали. Дори имало случай, в който друг пътник платил глобата на разярена гратисчийка, пътувала в тъмната част на деня.


Всеки ден се проверяват около 45 000 пътници, твърдят от Центъра за градска мобилност. 13 000 от тях са от крайградските линии и там не се глобяват, а направо контрольорите ги свалят от рейсовете. 250 гратисчии са свалени само миналата сряда.


От градските линии пък са глобени с по двайсетачка 190 човека. Други 120 са отнесли актове по 100 лв. Те обаче могат и да не се изръсят с толкова, ако платят в първите 3 дни след съставянето му. Тогава имат право да платят в Центъра за градска мобилност само 20 лв., казаха от там.


Все повече хора избират този вариант. Една пета от гратисчиите със съставени актове предпочитат да платят двайсетачка, а не стотарка и го правят. Така те се спасяват от даване на частен съдебен изпълнител.


Вече около 1000 гратисчии са преследвани от съдебни изпълнители за събиране на дължима сума по съставен акт. Останалата част от пътувалите без карта или билет, на които са съставени актове, предпочитали да ги обжалват в съда. Тогава те измисляли най-причудливи оправдания за това защо не са си купили билет или карта.


Най-честото е „Тъкмо си приготвих парите да си купя билет, а контрольорите първо мен ме провериха”, разказаха от Центъра за градска мобилност. Ако пътникът е искал да си купи билет, то той трябва да е в предната част на автобуса, където е шофьорът, а не в средата на превозното средство, така че едва ли е имал намерение да си купи билет, коментираха от ЦГМ.


Другото редовно оправдание на гратисчиите било, че са събрали накуп няколко продупчени билета и без да искат, са дали грешен билет на контрольора. Трети пък направо казвали, че отиват да си зареждат картата, която им е изтекла.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и