Свързани новини

18.07.2014 16:47

Закриха специализираните ТЕЛК-ове

Видян 1361 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специализираните ТЕЛК-ове в страната вече са закрити. В момента се подготвят новите екипи на обединените Трудово-експертни лекарски комисии. Проблем обаче може да се окаже попълването на съставите със специалисти. Това трябва да са лекари, които нямат други договори със здравно заведение и в повечето случаи се наемат вече пенсионирани специалисти, съобщава БНТ.


Тази седмица спря работа Специализираната психиатрична комисия в Русе. Тя обслужваше 3 региона, включително Разград и Силистра. Месечно оттук преминаваха средно по 230 души. В момента се правят описи на всички преписки и документите на хората, които не са били прегледани, ще бъдат предадени в специализираната картотека в Регионалната здравна инспекция.


Част от лекарите в психиатричния ТЕЛК вероятно ще бъдат поканени в новите структури. Проблем обаче може да се окаже назначаването на белодробни и очни специалисти. Директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова споделя, че има информация, че пулмолог, който да отговаря на изискванията, които са към лекарите, които работят в ТЕЛК, на територията на областта, няма.


Ако не се намери вече пенсиониран специалист или такъв, който е готов да работи на по-ниското заплащане в сравнение с практикуващите си колеги, ще трябва да се търси лекар от друг регион. Подобни проблеми има и в останалите области в страната.


Все пак идеята за обединението на ТЕЛК-овете се посреща с одобрение от русенци. В момента на месец в двата състава на русенската комисия се освидетелстват между 700 и 750 души. С реформата към този брой ще се присъединят и хората с белодробни, психични и очни заболявания.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби