Свързани новини

14.07.2014 13:25

НЗОК се пребори за искане на допълнителни 328 млн. лв.

Видян 1137 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Надзорният съвет на НЗОК, на извънредно заседание, отказа да се вслуша в настояванията на здравното министерство.


От МЗ искат Надзорният съвет да преосмисли решението си и да внесе нов законопроект за актуализация на бюджета за Касата с 225 милиона лева вместо исканите 328 млн.


Стана ясно, че във финансовото министерство са готови от икономии от други пера да осигурят 225 млн. лева, но Надзорният съвет не е съгласен на такова орязване, предава нюз.бг.


Зам.-здравният министър Бойко Пенков предположи, че най-вероятно тези 100 млн. лева разлика ще бъдат разплатени от бюджета за следващата година, както се случи и през 2013 г.


По думите му Здравната каса ще има пари да се разплаща с болниците до края на годината, ако на месец се изразходват още по 107 млн. лева, но проблемът е там, че при планирани средномесечни 120 млн. лева, болниците харчат по 150 млн. лева заради надлимитната дейност.


Според зам.-здравния министър основният проблем е, че надскачаме доста средноевропейското покачване на разходите за здравеопазване, което е около 5 %.


У нас приходите годишно също растат с 5%, но разходите в сектора скачат с по 12-15 %.


По думите му оттук нататък здравният министър ще входира в Министерски съвет законопроекта за 328 млн. лева, на който Касата държи, заедно със своето писмо към НЗОК и всички становища по текстовете. В крайна сметка Народното събрание ще трябва да реши колко пари да бъдат отпуснати за НЗОК.


Пенков отрече обвиненията към ведомството си за симулация на дейност поради това, че законопроектът е внесен без финансова обосновка, каквото мнение бе изразено в изявление на Министерски съвет от края на миналата седмица.


По думите му е имало входиран разчет от здравното министерство, но е липсвало становище от ведомството на Петър Чобанов. Такова се е получило чак в петък и днес ще бъде внесено.


Зам.-финансовият министър Людмила Петкова пък изтъкна пред медиите, че 225 млн. лева е сумата, която може да бъде осигурена от държавния бюджет като се спестят различни направления. Тя подчерта, че все пак приходите и разходите към момента са прогнозни, какъвто и е самият дефицит.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!