Свързани новини

08.07.2014 15:25

Децата ни масово затлъстяват

Видян 921 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България остава тревожната тенденция за високото наднормено тегло, както и за затлъстяването при децата. На пресконференция в БТА от Националния център за обществено здраве и анализи представиха данни от миналогодишно проучване, проведено сред 3353 първокласници.


То установило, че цели 32,4% от момчетата са жертва на наднормено тегло или затлъстяване, а при момичетата този процент е 28,6%.


Сравнено с последното подобно проучване от 2008 г. делът на децата с наднормено тегло се е покачил с около 2%, а с 1,6% са скочили случаите на затлъстяване.


Проблемът остава изключително характерен в ранна детска възраст, като средно за Европа децата с подобни проблеми са около 20%. Според проучването на центъра едва 22% от момчетата и 14% от момичетата практикуват ежедневно умерена или интензивна физическа активност в продължение на поне 1 час.


Почти половината от всички момичета на тази възраст прекарват средно по 5-6 часа след училище в седнало или легнало положение, без да извършват каквато и да е физическа дейност. При момчетата този дял заема 36%.


От центъра са установили и друга опасна тенденция - 2,6% от българските момичета между 14 и 19 години нарочно предизвикват повръщане след ядене или използват разслабителни лекарства, за да контролират теглото си. Според специалистите това е саморазрушително поведение и крие сериозни здравни рискове.


Един от положителните резултати на проучването гласи, че в сравнение с последните години през изминалата 2013 г. само в 19% от училищата може да се намерят вредни храни като чипсовете, а за сметка на това в столовете на учебните заведения все по-често се предлагат плодове и зеленчуци.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,