Свързани новини

08.07.2014 17:16

НС актуализира бюджета

Видян 1156 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание ще актуализира бюджета за тази година, стана ясно вчера по време на консултациите между политическите сили за програмата на парламента в оставащите седмици до разпускането. Главната причина за това е Националната здравноосигурителна каса, която има сериозен дефицит.


Както 19' писа, шефката на НЗОК Румяна Тодорова в понеделник изпрати предложение за актуализация на бюджета. Тя обясни, че дефицитът е 490 млн. лв. Тодорова уточни обаче, че има резерв от 110 млн. лв., както и преизпълнение на събирането на здравните осигуровки – 55 млн. лв.,  така че недофинансирани остават около 330 млн. лв.  В понеделник вечерта министър Таня Андреева одобри проекта и го внесе в Министерския съвет, който пък трябва да го предложи на НС за гласуване.


Вчера на среща при председателя на парламента Михаил Миков БСП, ДПС и ГЕРБ са се съгласили, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК, а това означава и на държавния бюджет.


"БСП е готова да участва в дебат за бюджета на Здравната каса", съобщи ипредседателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов след вчерашните политически консултации в НС.


Самите консултации вчера започнаха с фалстарт – никой от ГЕРБ и Атака не се включи в тях. Докато БСП и ДПС преговаряха в рамките на двете формации, цялото ръководство на ГЕРБ отиде на среща със синдикатите в друга зала на Народното събрание.Половин час по-късно зам.-шефката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева се присъедини към БСП и ДПС. От името на социалистите в разговорите участваха Мая Манолова и Атанас Мерджанов, а от името на ДПС – Лютви Местан и Йордан Цонев.


Междувременно Калоян Стайков от Института за пазарна икономика съобщи, че


"ситуацията за бюджета не е цветуща, но голяма част от оценките са малко пресилени на този етап". Всяка година ИПИ прави алтернативен бюджет и експертно следи за изпълнението на държавните показатели.Стайков заяви, че  проблемът в момента е основно в приходната част и разликата между изпълнението на приходите и прогнозите за тях.


"От друга страна, вероятно става въпрос и за недобра работа на приходните администрации, което се наблюдава още от средата на миналата година", коментира икономистът.  Според него проблемът с тези агенции е отделен и не трябва да се разглежда като част от въпросите за бюджета.


По отношение на дефицита в Здравната каса експертът напомни, че още миналата година се е очаквало той да бъде между 400-500 млн. лева.


"Хем вноските се увеличиха, хем има дефицит. Там има сериозен проблем - пробойни, откъдето изтичат средствата в бюджета, и те трябва да бъдат запушени. Чисто механичното покриване на този дефицит няма да реши проблема - догодина пак ще има такъв", посочи той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.