Свързани новини

04.07.2014 17:25

Над 200 000 са работещите българи в Гърция

Видян 1119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Гърция към настоящия момент работят повече от 200 000 българи, заедно със сезонните работници. Това каза Пламен Димитров, президент на КНСБ, по време на пресконференция в Солун, предава „Фокус".


Пламен Димитров посочи, че от работещите българи в Гърция, 40 000 се намират в северната част, а 1/3 от тях работят Солун. По думите му, българите са концентрирани още в Атина, югозападното крайбрежие, остров Крит и остров Родос. Той уточни, че по данни на Центъра за проучване на работната сила в Гърция, 2/3 от българските граждани, които живеят в Гърция са жени, а ¾ са със средно образование.


„Основната част от жените работят в сферата на търговията, услугите, хотелиерството, както и като домашни работници. Мъжете работят в областта на туризма, селското стопанство и строителството. Надниците и заплатите зависят от договарянето с работодателя и са различни в Солун и Атина", добави той.


Пламен Димитров изброи и седем направения, които българите, работещи в Гърция, описват като проблемни и търсят институциите за съдействие.


„Първият проблем е намаляването на работните заплати. Такова е най-честото оплакване на работещите в Гърция, което не идва само от българите, но и от гърците.


Вторият проблем е удължаване на работното време, назначаване на намален работен ден при повече работа. Тези неща ги имаме и ние в България.


На трето място се оплакват от нередовно изплащане на работните заплати, както и незаплащане на извънредния труд.


На четвърто място поставят това, че полагат труд, без да им се плащат никакви осигуровки.


Петото направление, заради което ни търсят е работа без трудов договор и на последно място - работа без никакъв почивен ден. Това се наблюдава особено по време на сезонни кампании, както в селско стопанство, така и в туризма.


На седмо място, българите сигнализират за увеличаване на случаите на дискриминационно отношение от страна на работодателите, както и на тежки условия на труд, особено в селското стопанство. Значителна част от българските работници заемат нископлатени работни места", каза още Пламен Димитров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв