Свързани новини

02.07.2014 14:32

София и Ашхабат обсъждат доставки на туркменски газ за България

Видян 1337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Туркменистан е заинтересован от засилване на сътрудничеството с България въз основа на равенство и взаимна изгода, каза туркменският президент Гурбангулу Бердимухамедов по време на среща на кабинета на министрите, цитиран от туркменски информационни агенции.


Предвижда се да се проведе редовно заседание на междуправителствената туркменско-българска комисия за икономическо сътрудничество на 3 и 4 юли в Ашхабад, столицата на Туркменистан, предаде БНР.


На срещата участниците ще определят конкретни стъпки за засилване на партньорството в областта на търговията и икономическата сфера, в енергийния сектор, транспорта и комуникациите, както и в строителството и селското стопанство.


Ашхабад и София продължават периодично да обсъждат възможностите за туркменски доставки на природен газ за България и по-конкретно начините за изпълнение на проекта за полагане на Транскаспийския газопровод до крайбрежието на Азербайджан, от където туркменският газ може да бъде доставен в Турция, България и други страни от европейския континент.


Според туркменските информационни агенции български компании предлагат своите услуги в областта на проучване, разработване и транспортиране на въглеводородни ресурси, както и за създаване на подходяща инфраструктура за газовия тръбопровод.


Money.bg отбелязва, че Туркменистан има система от газопроводи, които свързват находищата на страната с руската газопреносна мрежа, като по този начин той се транспортира до Европа.


Транскаспийският газопровод ще позволи на Туркменистан да предлага самостоятелно природния газ, но проектът е замразен заради претенции на Русия и Иран, в които се настоява, че той е опасен за екологията на Каспийско море.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева