Свързани новини

01.07.2014 16:51

Станишев: Събитията през последните 24 часа доказаха ясно, че държава има

Видян 1399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мога да изразя задоволство от решенията по време на консултациите, защото ние ясно настоявахме да се предприемат спешния, ясни, категорични мерки, които да покажат ефективността и единството на държавните институции и политическите сили. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на пресконференция след заседание на ИБ на БСП в централата на партията. „Мисля, че събитията през последните 24 часа доказаха ясно, че държава има и за нас беше най-важно да се гарантира спокойствието на хората и техните вложения, стабилността на банковата и финансова система, въпреки много непремереното говорене от политически лидери, което очевидно беше политическо. То създаде голямо напрежение и реакцията на обществото беше категорична по този въпрос“, допълни той. Според него не е било случайно това, че БСП е била изключително въздържана по тези въпроси, които са били основание за тревога за много граждани, заради появили се медийни спекулации и истерии. „Важно беше цялата държава да излезе и заеме ясна позиция“, категоричен бе Станишев. По неговите думи тези консултации са имали и друга страна – политическа, като припомни, че датата за провеждане на предсрочни избори, 5 октомври, е утвърдена. Лидерът на БСП обясни, че за нея са настоявали 3 политически сили, като ГЕРБ и ДПС са били водещи, а ББЦ са ги подкрепили.


Станишев поясни, че преди консултациите при президента, проведени в неделя, специално е било свикано заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ръководството на ПГ на КБ, защото темата е била свързана с действия на държавата, на институциите, на политическите сили да се гарантира стабилността на българската банкова система и да се противодейства на целенасочените опити тя да бъде дестабилизирана, на които сме станали свидетели през последните дни. „Преди консултациите получихме ясен мандат и подкрепата за ролята, която БСП изигра в този процес“, каза той и припомни, че в петък на база на съгласието, постигнато по време на КСНС са започнали тези политически консултации, но техният дневен ред е бил преформулиран от развитието на събитията.


Лидерът на БСП съобщи, че ИБ на БСП е решило на 5 юли да се проведе заседание на НС на БСП, като обсъжданите теми ще бъдат анализ на политическата ситуация, оценката за участието на БСП в управлението за последната година и реализацията на този мандат и задачите, които са били поставени пред Станишев, като председател на НС на БСП от предишното заседание на пленума.


В последните дни имаше опит за политически сценарии, който желаеше да се възползва от внесената несигурност в обществото за банковата система, с политически цели. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. По думите му по този повод е имало много спекулации и говорене, което е било вредно. Той подчерта, че БСП винаги се е въздържала да говори по теми, които са чувствителни, защото е безотговорно към държавата. „Ние настоявахме и бяхме много активен, експертен и политически фактор, за това българската държава да покаже сила и ефективност и гражданите да бъдат спокойни. Това е важно постижение на БСП и това наше поведение ще продължи”, категоричен бе Станишев.


„От месеци някои говорят как държавата е банкрутирала. Всички международни институции от ЕК, през МВФ, през независими агенции дават положителна оценка на финансовата стабилност на българската държава”, обясни лидерът на БСП. Той заяви, че доказателство за това е емитираният при много изгодни условия дълг, който е бил високо оценен.


На въпрос за приоритетите на НС и изпълнителната власт в оставащото им време, Станишев отговори, че за съжаление в неделя, по същество не е имало консултации по дневния ред на НС и по приоритетни неща. „Ние сме ги формулирали достатъчно ясно, но другите се занимаваха с друго - с политически сценарии  и игри. Нека това бъде за тяхна сметка”, заяви Станишев. Той подчерта, че има много важни неща, които парламентът трябва да направи в следващите седмици: важни промени в Закона за здравето, промени за професионалното образование, за военноинвалидите, приемане на антимонополните мерки.


Помолен да коментира защо е пропуснал днешната сесия на ЕП, той отговори, че както и през предишните дни БСП следи внимателно ситуацията и играе важна и конструктивна роля за гарантиране на стабилността на държавата, което е по-важно в момента.


На въпрос за развитието на ситуацията в НС след обявяването на напускането на ПП Атака, Станишев отговори „ПГ на КБ е готова да работи конструктивно и в интерес на гражданите и да приема неотложни законодателни решения. „Ние не можем да говорим от името на други политически сили. Очевидно е че политическата игра на повечето сили е водеща в тяхното поведение”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.