Свързани новини

30.06.2014 13:10

Рязък скок на усложненията предизвикани от хепатит В

Видян 1152 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В наводнените региони по Черноморието има опасност от епидемия на хепатит. За това алармираха лекари и пациенти на пресконференция в БТА по повод 28 юли - Световен ден за борба с хепатита.


Важно е здравното министерство да направи оценка на риска и да се предвидят ваксини. Належащо е и скоростно почистване на засегнатите от водната стихия територии, които са благоприятна среда за разпространение на хепатитните инфекции, смятат от сдруженията „Хепасист" и „ХепАктив".


По случай Световния ден за борба с хепатита от сдруженията обявиха, че хепатит С, който е от най-опасните вариации, е на път да стане първата инфекция, която може да бъде преборена на 100%.


По думите на д-р Станимир Хасърджиев, председател на "Хепасист", в момента има комбинация от лекарства, които водят до успешно лечение в 98% от случаите.


Януари 2015 г. обаче се очаква на пазара да навлязат нови медикаменти, които да вдигнат успеваемостта на максимално ниво. Заразените у нас с хепатит С към момента са около 5% от населението или 100 хиляди души, като част от тях дори не знаят, че са носители на болестта.


Специалистите наблюдават промяна в метода на предаване на заразата, като се налага все повече прихващането по сексуален път.


Хепатит А също търпи промени, като при него освен ниска лична хигиена,  заразата се получава и при практикуване на нетрадиционен секс.


Основен проблем обаче остава хепатит В, който може да доведе до усложнения като цироза и рак на черния дроб. За последните години у нас, а и в САЩ и Западна Европа, се наблюдава ръст именно на тези усложнения, като се очаква до 2020 г. тази тенденция да набира повече скорост. Ако до преди няколко години родните пациенти с хепатит В са развивали такива усложнения в рамките на 10-15% от случаите, то сега броят им възлиза на почти 50%.


Тази година кампанията на сдруженията за борба с хепатита ще бъде насочена към повишаване информираността на гражданите. В градовете Червен бряг, Пловдив, Кърджали, Хасково и Варна ще се правят безплатни скринингови изследвания за хепатит В и С от 10 юли.


Информационни акции за хепатит А пък ще има от същата дата в Пловдив, София и  Варна.


Подобна кампания ще протича и в столичното метро, а от 10 юли ще стартира и фейсбук страница с информация и онлайн медицински консултации, насочена към най-младите.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак