Свързани новини

26.06.2014 10:15

Брюксел разпределя важните постове в ЕС за следващите 5 г.

Видян 1277 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес в Брюксел започва двудневна среща на върха на ЕС, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна и разпределението на ключовите постове в Съюза, съобщава ИТАР-ТАСС.


Утре, на 27 юни, ще бъдат подписани споразуменията за асоцииране с Молдова и Грузия и икономическата част от споразумението за асоцииране с Украйна.


Лидерите на страните членки ще разгледат ситуацията в Украйна с обсъждане на въпроси за евентуално въвеждане на икономически санкции на Русия, перспективи за укрепване на енергобезопасността на ЕС, а също така и мерки за поощряване на икономическия ръст и заетостта в Европейския съюз.


Ръководителите на правителства също окончателно ще утвърдят решение за приемане на Литва в еврозоната от 1 януари 2015 година.


Днес лидерите традиционно няма да се събират в Брюксел, а в белгийския град Ипр, където ще се проведе церемония по отбелязване на 100 години от Първата световна война.


Първият ден от срещата ще приключи с разговори при закрита врата в Ипр, където ще се обсъдят основните приоритети на ЕС през следващите пет години, новият състав на Европейската комисия и Европейския парламент.


Очаква се да бъде разрешен и ключовият въпрос през последните няколко седмици. Кой ще бъде предложен за нов председател на Европейската комисия от Европейския съвет. Основен претендент за мястото на Жозе Барозу е бившият премиер на Люксембруг Жан-Клод Юнкер. В съответствие с Лисабонския договор от 2009 година държавните ръководители са „длъжни да вземат под внимание резултатите от изборите за Европейски парламент" преди да посочат председател на Европейската комисия, който окончателно трябва да бъде утвърден от законодателния орган.


Юнкер е кандидат на най-голямата група в ЕП - Европейската народна партия. Кандидатурата е подкрепяна от голяма част от лидерите. Британският премиер Дейвид Камерън е против издигането на Юнкер, тъй като той олицетворява „старото". Унгария също е скептична към Юнкер.


Фаворит за поста председател на Европейския съвет, в момента е Херман ван Ромпой, се явява премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит. Лидерите на ЕС се стремят да запазят баланс между политическите партии в ЕС, между мъже и жени, между географските региони в Европа при избирането на личности на важните постове.


Иначе Шмит проявява желание да остане ръководител на датското правителство. За това като резервен район се разглежда издигането на бившия премиер на Италия Енрико Лета.


Шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън най-вероятно ще бъде заменена от външния министър на Полша Радослав Шикорски или холандския му колега Франс Тимерманс.


Що се касае до президента на Европейския парламент, съществува възможност за удължаване на мандата на Мартин Шулц. Тъй като мандата на шефа на ЕП не е 5 години, а 2,5 години, Шулц може да бъде заменен през 2017 година от лидера на либералите и бивш премиер на Белгия Ги Верхофстад.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще