Свързани новини

25.06.2014 17:24

ДКЕВР сезира ЕК срещу американските централи у нас

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният енергиен регулатор ДКЕВР е изпратил жалби до Европейската комисия срещу американските централи AES Марица Изток 1 и Контур глобал Марица Изток 3, разкри председателят на ДКЕВР Боян Боев вчера. Оплакванията са за нарушаване на общностното право и предоставяне на прекомерна държавна помощ. Те включват и производителите на електроенергия от ВЕИ мощности.


Според анализите ДКЕВР е задължена да изкупува всички количества, произведени от американските централи ии от ВЕИ-тата. “Има клаузи в споразуменията, които не съответстват и поставят в по-изгодно положение едни участници на пазара за сметка на други”, коментира той. Например изкупните цени на електроенергията от американските централи, както и от ВЕИ мощности, са доста по-високи от средните, а ние сме задължени да вземаме всичко от тях. Ако положението не се промени, българските потребители ще трябва да плащат по-скъп ток всяко тримесечие.


От ДКЕВР настояват да се намали изкупуването от AES с 30%, а на Контур глобал с 20%, като половината от блоковете на двата теца трябва да излязат на свободния пазар.


От регулатора са категорични, че е нужно да се да намали с 50% и изкупуваното количество електроенергия произведена от ВЕИ, като и двете ограничения да влязат в сила от новия ценови период – 1 юли.


Така започна да става ясно какво всъщност е свалило правителството на Орешарски. Едва няколко дни след като  ДКЕВР започна действия срещу американските централи, оставката на кабинета бе поискана.


В същото време вчера стана ясно, че 30% от Седми блок на АЕЦ Козлодуй са дадени на американската компания  Уестингхаус.  Това разкри зам.-шефът ядрената централа  Александър Николов пред БНР. Подобна сделка изглежда меко казано странна и поради факта, че  12% от собствеността на ТЕЦ-овете в Мариците е неясна. Тя бе продадена по времето на Костов и официално се притежава от офшорка. Тъкмо по тази причина и дружеството на Иво Прокопиев Каолин, продадено неотдавна, беше спазарено за техен доставчик, а цената на тока се вдигна рязко, разкри Бойко Борисов по времето, когато беше премиер.


Приомняме, че строежът на Седми блок от Уестингхаус бе договорен в края на миналата година при посещението на Станишев и после на енергийния министър Стойнев в САЩ. После обаче работата се затлачи. Решението бе оповестено категорично едва вчера и така у нас ще бъде построен първият американски реактор в Европа. Според наблюдатели това означава, че американците в замяна ще преглътнат недоволството си срещу Южен поток, продадено неотдавна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Израел нанесе удар по Иран

Израел нанесе удар по Иран

В ранните часове на петък Израел е ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец