Свързани новини

23.06.2014 09:30

BG мулета на пазар за кокаин на световното

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българи, които все по-често участват в трафика на кокаин от Южна Америка, най-вероятно ще посетят световното по футбол в Бразилия, но не за да гледат мачове, а да прекарат няколко килограма от белия прах на богатите. Причината е, че организирането на мондиала в топлата държава улеснява докарването на различни пратки кокаин до Европа, пише в. "Монитор". Натам се отправят както гълтачите, които летят с наркотика в стомаха, така и трафикантите, използващи куфари с двойно дъно и други тайници. При засиления трафик за световното има по-голям шанс да останат непроверени. Целта на посещението в страната на самбата за трафикантите е елементарно - „идват да гледат мачовете”, съобщи пред „Монитор” началникът на отдел „Наркотици, оръжия и прекурсори” в Агенция „Митници” Иван Кучмов. Заради многото ни сънародници, занимаващи се с пренасяне на наркотици, българското гражданство вече е станало част от профила на мулетата.


Бразилия привлича като магнит мулета от цял свят, включително и от България, защото граничи с Колумбия, Венецуела, Боливия и Перу – четирите държави, в които се произвежда кокаинът. От службите за сигурност отчитат, че през последните години все повече е нараснал броят на заловените нашенци с дрога, а в края на май 63-годишният Златко Генев от София, който е бивш републикански шампион по културизъм и също беше хванат с наркотик, дори успя да избяга от бразилски затвор, изминавайки 3000 км през джунглите на Амазонка. На излизане от Бразилия през 2011 г. беше заловен и световният шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски.


След като бъдат натоварени с пратката, българите правят курсове до най-големите европейски летища във Франкфурт, Париж, Виена, Лондон и Мадрид, където разтоварват стоката и се прибират в повечето случаи празни до България. Практиката на служителите от митниците сочи, че най-лошият враг на мулетата е лакомията. Когато даден трафикант сложи в багажа си 1 килограм наркотик, има по-голям шанс, отколкото като направи двойно дъно в куфара си и го напълни с 4 килограма.


Куриерите, криещи дрогата в багажа, изкарват повече от гълтачите, защото пренасят по-големи количества. Когато кокаинът се гълта, обикновено се приема до килограм. Според митничари голям проблем за властите в Бразилия ще създадат нигерийците, чийто отбор се класира за световното. Граждани от тази африканска държава от години контролират трафика на кокаин. Имаше случай в Западна Европа, при който мулета от Нигерия пълнят цял самолет и всички носеха, разказаха разследващи.


От митниците отчитат, че има и един сравнително нов канал за кокаин от Латинска Америка за Европа, който минава през страните от Западна Африка. Заради нестабилните режими и клановите войни през тези страни се прекарват наркотици с всякакви средства. Има и случаи на трафик през Сахара до Средиземно море. От там се използват всички известни прийоми за нелегален трафик до държавите от ЕС.


Разследващи и анализатори описват и друга схема. При нея кокаинът се товари в контейнер на нищо неподозиращи юридически лица, които транспортират стоки, закупени от Латинска Америка. „Трафикантите са запознати с пътя на контейнерите, знаят кой кораб за къде пътува и използват легалния транспорт за пренасяне на наркотици. Дрогата се товари при легалната стока, уведомяват се европейските „посрещачи”, които изваждат пакетите преди получателят да види контейнера, поясни Кучмов. Така няма риск за трафикантите. Преди време имало пратка с рибено брашно, която пристигнала на пристанище Варна. Оказало се, че по пътя контейнерът е отварян, а част от чувалите нарязани. „Търсено е нещо, но не са били наши колеги, защото митничарите не извършват проверките по този начин”, разясни още Иван Кучмов.


Полимери на гранули и готови изделия е най-новото укритие, което се използва за прекарване на кокаин. Белият прах се смесва с гранулата, от която се произвеждат пластмасови тръби и други изделия, след което със специален разтвор отново се извлича. Когато минава през различните граници, на митническите служители не им прави впечатление, защото пред тях стоят пластмасови изделия и по нищо не подсказва, че в тях е импрегниран наркотик. В последните месеци обаче има залавяния в Западна Европа. Тъй като в Европа се внасят големи количества евтина пластмаса, митниците са предупредени за подобна тенденция. Друга предпочитана стока са бананите, купувани от Латинска Америка. В някои от случаите, когато се транспортират подобни плодове с кокаин, дори рентгените се затрудняват. В същото време самите търговци на банани негодуват срещу трафикантите, които пренасят наркотици покрай плодовете.


В част от случаите пратките с наркотици са изхвърляни в открити води. Купувачите получавали след това джипиес координати, по които водолази се ориентирали къде точно е дрогата и я вадели от дъното. По-често била прилагана практиката наркосделките да се правят в открити води. Предпочитани места са в района е Карибският регион и неутралните води около Мароко.


През 2012 година беше разбит канал за трафик на марокански хашиш. Митниците задържаха 4,2 т от наркотика, след което органите на МВР успяха да разкрият още 12 т в депото на трафикантите. Дрогата бе на стойност 360 милиона евро. Наркотикът бил опакован така, че дори да бъде изхвърлен във водата, няма да се повреди. Огледът установил, че в пратката е имало хашиш от 12 „производителя”, което подсказва, че наркотикът е бил купен от различни търговци и прекупвачи.


Единственият вариант такова количество да достигне България е по море с кораб, след което е оставен в склад и подготвен за износ през северните граници. В случая за укритие са използвани плоскости от гипсокартон, а крайната дестинация била Западна Европа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще