Свързани новини

11.06.2014 10:25

Избори през юли не са възможни, убедена Мая Манолова

Видян 940 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

,,Тръгваме на избори със самочувствието за едно добро управление, защото правителството на Пламен Орешарски изпълни голяма част от задачите, които бяха поставени пред него". Това заяви зам.-шефът на парламента Мая Манолова на влизане тази сутрин, като се закани, че БСП  тръгва за победа, предаде нюз.бг.


Манолова коментира, че БСП иска избори във възможно най-кратки срокове, но според нея избори през юли технологично са невъзможни. Въпреки това всички дати, които са максимално бързи и възможни, така че да създадат предпоставки за провеждане на нормални избори, трябва да бъдат обсъдени.


„Не Станишев и не БСП определят датата за изборите", категорична бе Манолова, подчертавайки, че датата се определя от президента. Мандатът на председателя на БСП е да преговаря при президента с другите политически сили за максимално възможна най-близка дата. „Ние сме за най-бързи избори, защото в противен случай ще слушаме подобни безумни предложения като това да не бъде избрана Сметна палата, като това да се внесе или не вот на недоверие и други неща, които допълнително нагнетяват напрежение в държавата", коментира Манолова.


Очаква се днес парламентът да избере Сметната палата. От своя страна, вчера ГЕРБ остро възразиха срещу тази точка от дневния ред с аргумента, че правителството на Орешарски е изчерпало кредита си на доверие, за да извършва подобни процедури. В късния следобед пък опозицията отправи ултиматум, че ако днес бъде отменен изборът на Сметна палата, те от своя страна ще оттеглят вота на недоверие, който внесоха миналата седмица.


На влизане в парламента Манолова обясни, че няма как да се проведат избори без Сметна палата.  „Този, който предлага да не съществува този орган, очевидно не просто не уважава институциите, а е решил да предизвика хаос в държавата", заяви тя.


Въпросът с оставките започва да придобива един абсурден и театрален характер, смята зам.-шефът на Народното събрание. „Вчера и аз, и г-н Миков заявихме, че си подаваме оставките, ако това ще успокои някого. Парламентът може да започне и без нас", подчерта Манолова.


По думите й може би интересът на останалите партии, а може би и на широката публика, е БСП да отиде без ръководство на предстоящия вот, но това няма да се случи. Всеки ще си носи отговорностите. След предсрочните избори всяка партия ще има време за анализи, да си оглежда ръководството.


Ситуацията е драматична, но не трябва излишно да се драматизира и да се нагнетява с тежки думи. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на парламента тази сутрин. Ситуацията е такава, че трябва да намерим воля за съгласие, коментира Местан.


Попитан дали това означава и разговор с ГЕРБ, той заяви, че съгласието „не трябва да изключва априори участниците в политическия процес".


По думите му най-добре било да седнат при държавния глава, който бил естественият медиатор в тази ситуация, да се обсъди дата за предсрочни избори, както и да се разберат за няколко приоритета, които да се поставят над партийния егоизъм.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни