Свързани новини

10.06.2014 14:05

Женският пазар готов на 1 август

Видян 1213 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

,,Реконструкцията на Женския пазар в частта от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" ще приключи до 1 август", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, предава блиц.

Ремонтът е на стойност 8,2 млн.лв., осигурени по инициативата "Джесика" на ЕС, 20 на сто от средствата са предоставени от "Пазари Възраждане" ЕАД. Това е първият проект за града, осъществен заедно с Фонда за устойчиво градско развитие на София. По думите на кмета Женският пазар има потенциал да се превърне в изключително интересно място, благодарение на атмосферата, създавана от сградите наоколо от началото на миналия век. Много от тях обаче представляват опасност и трябва да бъдат ремонтирани от собствениците, за което общината е издала предписания, каза кметът. Тя посочи, че най-трудната част на ремонта на Женския пазар е била подмяната на ВиК мрежата - една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век. В момента се правят уличните настилки, довършват се павилионите от метал и дърво - общо 90 нови на брой, поставят се камери за видеонаблюдение.

Новост ще бъдат специалните подземни контейнери за отпадъци - 12, с големина 1 куб.м и 4 контейнери с вместимост 3 куб.м за органични отпадъци. Подобни контейнери за боклук се слагат и на пешеходната зона на бул. "Витоша", съобщи кметът Фандъкова. Тя каза, че е разговаряла с главния секретар на МВР за увеличаване на полицейското присъствие в района.

Столичният кмет съобщи, че за първите три месеца на годината разделно са събрани около 1500 тона отпадъци от столичните райони, с 44 тона повече от миналата година. Контейнерите за разделно събиране са около 5300 в цяла София, предстоят да бъдат подменeни около 2200 до края на годината, каза още Йорданка Фандъкова.


Собственици на жилищни сгради около Женския пазар започват ремонт  на фасадите, обяви кметът на София. В момента тържището се реконструира цялостно за 8,2 млн. лв. През м.г. общината е дала предписания старите сгради с олющени фасади да бъдат реновирани, за да станат безопасни и по-естетични. 80% от постройките са паметници на културата от началото на миналия век. Две от тях вече са ремонтирани, за други 10 има издадени визи за проектиране. Общината е издала три акта за неизпълнение на предписанията, като санкциите може да стигнат и до 10 000 лв. "Проблемът е, че става дума за над 50 собственици, които трудно може да се разберат помежду си", обясни кметът на район "Възраждане" Савина Савова. Две необитаеми рушащи се сгради, които не са паметници на културата, ще бъдат премахнати, като на тяхно място собствениците ще строят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей