Свързани новини

09.06.2014 16:43

Жена почина след ухапване от кърлеж

Видян 1988 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кърлежите взеха втората си жертва за тази година. Възрастна жена почина от марсилска треска в Областната болница в Пловдив, съобщи Марица. Новината бе потвърдена от началничката на Инфекциозното отделение в лечебното заведение д-р Мария Пишмишева-Пелева.


Жената е постъпила с оплаквания и обриви по цялото тяло. Тя се чувствала зле в продължение на няколко дни, но не потърсила лекар, защото имала пропуски в здравното осигуряване. Пила и лекарства за алергия, но се влошила и се наложило да постъпи в болница. Едва тогава кърлежът бил открит под гърдата й. На третия ден починала от тежката и нелекувана навреме инфекция. Марсилската треска е с 2-4 % смъртност и макар доскоро да се смяташе за доброкачествено заболяване, вече не е така. Ако е злокачествена форма, може още на втория ден да доведе до смърт, обясняват лекари.


Това е втората жертва на вредните насекоми за тази година, след като в края на април пловдивчанин също почина от марсилска треска, в следствие от ухапване на кърлеж.


Припомняме, че 19 минути вече писа и за нашествието от кърлежи и комари и в столицата, което докараха необичайно топлата зима и дъждовната пролет. Градинките гъмжат от кръвопийци, а жертвите им пълнят спешните кабинети. Въпреки, че Общината всяка пролет обработва зелените площи на града, явно тази година многобройните валежи в последните месеци са отмили препаратите, с които се пръска против вредители.


Особено много сигнали се получават от ухапани в големите паркове като Борисовата градина, Северния и Южния парк, Княжеската градина, Докторската, парка Заимов, градинките около Народната библиотека.


Лекарите вече отчитат рекорден брой заразени с опасната лаймска болест, която се разнася от кърлежите. От началото на 2014г. са регистрирани 70 случая, докато за същия период на миналата година те са били 39, показват данните на Националния център по заразнии паразитни билести /НЦЗПБ/.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и