Свързани новини

09.06.2014 14:28

Стара Загора събаря постройки на роми, те секат масово парк

Видян 1384 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди седмица Старозагорският митрополит подкрепи кмета на града по въпроса за премахване на незаконните ромски постройки в квартал „Лозенец". В откритото си писмо митрополитът изказва загриженост и за „безразборното и незаконно” изсичане на дърветата в парк „Аязмото”.Връзка между незаконните постройки и изсичането на дърветата намират и от държавното горско стопанство в Стара Загора. А паркът и гората над ромската махала все повече оредяват.


Въпреки заплахата от акцията „Багер”, в квартал „Лозенец” цари спокойствие. Докато общината се кани да събаря незаконните постройки, Стефан Тодоров строи новата си къща, без разрешително и на чужд терен. „Всеки строи незаконно, нали знаете, целият квартал сме така”, казва мъжът пред bTV.


Сред строителните материали има и отсечени дървета, мъжът обаче отрича те да са от гората наблизо. „Купувал съм материали, с пари, фактури всичко имам”, допълва той.


Леля Диана също казва, че не се възползва от близостта с парка, но е забелязала, че гората оредява. „Има женички, по-слабички такива си носят, като магарета се товарят и чистят, те помагат да се чисти гората... А сигурно каруцарите отиват да секат, продават. 20-30 лева една каруца дърва, продават ги, има хора купуват си, аз ги виждам от горния път”, казва жената.


Според Станислав Джуров секачите идват рано сутрин, за да не бъдат засечени от никой. „В момента около нас се виждат остатъци от дървета, които март месец бяха изсечени с резачки от ромите в махалата. Писали сме жалби до всички институции, но до ден днешен продължава да се сече”.


От горското стопанство също признават, че не могат да се справят с незаконната сеч.


„Опитахме се да работим с ромското население, като им подсигурихме дърва за огрев, но се получи неудача, защото покрай едното те си позволиха повече и прекратихме това. От началото на годината за незаконна сеч са издадени 10 акта, съставени са няколко предупредителни протокола, а 5 каруци са отнети”, уточнява Ярославов.


За да защитят горските масиви, полиция, община и горско стопанство работят заедно. Въпреки това над 40 декара гора вече са част от незаконната ромска махала.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да