Свързани новини

08.06.2014 17:06

Истината за заема: 1,5 млрд. за дълга на М.Велчев + 1,5 млрд. дефицит

Видян 1433 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В Лондонското сити се чудят на българските политици и им се смеят за глупостите, които говорят за „ужаса” с емитирането на нов дълг от България”, коментира по повод гласуването на одобрение да 3 млрд. лв. кредит финансистът Владимир Каролев. „В момента от една страна на пазарите има много пари, а от друга – във връзка с това, лихвите са незапомнено ниски и затова е много изгодно”, добавя той.Смешно е и сравнението с Гърция, тъй като ние сме държавата в ЕС с второ най-ниско отношение дълг - БВП – нсамо 18%, докато комшиите бяха стигнали до 300 на сто.

 

Не само той, но и другите финансисти обясняват, че вземането на заема се дължи на два текущи фактора – осигуряването на 1,5 млрд. лв. за погасяването на поредната  вноска по дълга от времето на Милен Велчев, който пък покри този от „Бай Тошово време”, както го обрисува Каролев, и панираният дефицит. Тези пари ще отидат за следващото правителство,което трябва да ги плати, след Нова година.както това през януари осигури 711 млн. евро чрез миналогодишния заем, който взе, за да плати лихвите и главницата по заема.

Другите 1,5 млрд., които сега ще вземем, са за покриване на дефицита, който се очаква държавата да има в края на годината - 1,8% от БВП.Приказките около темата и споделяните в медиите непрофесионални мнения вредят на държавата, защото водят до покачване на процента, срещу който търгуваме парите, които ще вземем. Което е зле за всички и върху което подобни недотам умни говорители е добре да се позамислят.

Много е важно да се знае още, че Европейският съюз към 30 април дължеше на България 847,7 млн. лв. неизплатени плащания по проекти, които вече сме изработили и затова се куми и търси под вола теле, вместо да си изпълни задълженията. 

Въпросната сума, заедно с 5, 1069 млрд. лева тези пари формират 6-милиардния ни фискален резерв. Той е двоен на оставеното от Симеон Дянков. Напомняме, че той опука 4 млрд. лв. фискален резерв, взе 4 млрд. дълг и премести незаконосъобразно 1,5 млрд. лв. от резерва на Здравната каса в бюджета – държавата взе парите от частните вноски на хората за здраве.А бръкна в джоба и на някои професионални пенсионни фондове с още неколкостотин милиарда.





Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей