Свързани новини

05.06.2014 11:02

Колата става непродаваема при неплатен акт

Видян 809 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да се направи обща електронна система на нотариусите и тя да блокира сделката, когато някой опита да продаде колата си, а се окаже, че има неплатен акт от КАТ или местен данък. Това предлага Нотариалната камара, обяви зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.Идеята е, след като се представи талонът на автомобила и в системата се впише регистрационният номер, да се прави проверка за задължения. Ако изскочат такива, то номерът на возилото ще бъде блокиран от електронната система във всички 615 нотариални кантори в страната, пише "Монитор".


Друга цел на промяната е регистрирането на колите да се прави в нотариалните кантори, които имат достъп до регистъра на автомобилите в МВР, системата за българските документи за самоличност и данъчните служби. Така при регистрирането на превозното средство при нотариусите новите им собственици няма да се редят на опашки в КАТ.


„Около 550 000 коли се регистрират на гишетата на КАТ за година. 300 000 са новорегистрираните, а 250 000 са тези, които се регистрират, след като има нотариална заверка на договорите”, отчете Сапунджиева. Според нея ключов е въпросът дали нотариусите ще могат да се справят с обслужването на тези сделки. Иначе плюсът от регистрацията в канторите щял да бъде в намаляването на административната тежест и спестяването на висенето по опашките в КАТ.


Възможно е и отпадането на проверките на каналите, като прегледите бъдат вменени изцяло на частните фирми, занимаващи се с такава дейност. „Държавата няма да инвестира средства в офиси и персонал”, допълни Сапунджиева. Тепърва обаче щяло да се решава дали регистрирането на коли и камиони да се извършва само при нотариусите. Поредната среща с тяхната камара и с представители на правосъдното министерство ще се състои следващия вторник.


Сапунджиева подчерта също така, че парламентът е приел промени в Закона за кадастъра и Имотния регистър, предвиждащи безплатен отдалечен достъп на нотариусите до кадастралните карти.


Така при сделка с имот на продавача няма да му е нужно да си вади скица. Сега тя се издава за срок от 1 седмица до 1 месец в различните населени места, а хората се редят на опашки два пъти – да подадат молба и да получат документа. По този начин гражданите и фирмите, които продават имоти, ще пестят и пари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови