10.12.2008 09:32

Падат цените и качеството

Видян 1521 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поевтиняване на храните, предлагани на родния пазар се очаква от експерти. Паралелно с цените ще спада обаче и качеството на продукцията. Тенденцията е по-скъпите храни да чезнат от магазините, отбелязват специалистите.


През последните два месеца Асоциацията на млекопроизводителите е засякла отлив на по-качествени продукти от почти с една четвърт, докато при по-евтините спадът е едва от около 10%, съобщи BusinessWeek. За да отговорят на намаленото търсене, не е изключено реномирани компании леко да понижат цените, но съответно и качеството. Сирене под 4 лв. не може да съдържа необходимия процент мляко и потребителите трябва да са наясно с този факт, съобщи Михаил Тачев, собственик на мандра. Недостигът на качествена суровина за млекопреработвателите щял да се усети в края на 2009 г., когато приключва преходният период за постигане на европейското качество на кравето мляко. Тогава България щяла да загуби половината от този тип крави, понеже фермите не отговаряли на изискванията, а държавата не променяла статуквото. По думите на Тачев това ще принуди компаниите да внасят суровината от Германия и Унгария, което ще е добре за клиентите, но не и за фермерите.


„В криза хората купуват повече храни. Затова при предприятията от хранителната промишленост не се очаква намаление на оборотите“, коментира от своя страна Костадин Чорбаджийски от Асоциацията на месопреработвателите.


Спадът в качеството на хляба е драматичен. Този факт признава и Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Макар и евтино, зърното от новата реколта се оказва некачествено и хлебарите са принудени да добавят подобрители. Потреблението на хляб падна доста рязко преди 4-5 години и причината бе тъкмо ниското качество на суровината. Както 19` вече писа ръженият и типовият хляб в търговската мрежа е пълен с оцветители.


Около Коледа и Нова година цените на някои храни вероятно ще тръгнат рязко надолу. Предвижда се поевтиняване на свинското месо от поне 5 на сто. В началото на 2009 г. е възможно понижение и на другите меса. Цената на кашкавала и сиренето също ще се променя заради силната конкуренция, породена от вноса от Европа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец