Свързани новини

03.06.2014 12:04

Топлофикациите очакват отлив на клиенти и финансови загуби

Видян 1048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Топлофикационните дружества в страната предупредиха държавния регулатор, че с новите цени за топлинна енергия и условията от 1 юли ги обрича на големи финансови загуби и отлив на потребители, предава нюз.бг.


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отвори вратите си днес и седна на една маса с представители на топлофикациите у нас, за да обсъди следващия регулаторен период.


Абсолютно обединени топлофикационните дружества сигнализираха за това, че предложените в този си вид условия ще накарат потребителите на парно да се откажат от услугата, което автоматично ще доведе до огромни загуби за самите дружества.


Припомняме, разчетите на ДКЕВР предвиждат цената на топлинната енергия в София, Пловдив и Варна рязко да скочи. За сметка на това топлофикациите в тези градове ще получават по-малко за произведеното от тях електричество.


Целта на ДКЕВР е да намери резерви поне за запазване на цената на електроенергията за крайните потребители, тъй като една сериозна част от нея се формира от тока, произвеждан от топлофикационните дружества в страната.


Редица противоречия съзря в доклада на държавната комисия ЕВН Топлофикация, която предоставя топлинната услуга в Пловдив. Сред тези противоречия е именно намалената до 4% норма на възращаемост.


„В същото време се иска намаляване на технологичните загуби до 20%, а за да има по-малко технологични загуби са необходими инвестиции. Инвестиции се правят обаче при нормално ниво на възращаемост”, обясни възраженията си председателят на Управителния съвет на ЕВН Топлофикация Йорг Золфелнер и предупреди, че това е един лош сигнал за всеки, който иска да инвестира.


От топлинното дружество в Пловдив не са доволни и от политиката по отношение на балансиращата енергия, тъй като не виждат предвидени за нея средства. „Непризнаването на никакви разходи за балансираща енергия кара дружеството ни да не използва ефективно своите инсталации, което е в противоречие с енергийната ефективност”, алармира още Золфелнер.


„Посоката, в която сте тръгнали, е правилна”, окуражиха ДКЕВР от Топлофикация-Варна, но веднага отбелязаха, че трябва да се намери начин преференционалните цени на електроенергията и на топлинната енергия бавно да достигнат пазарните си цени и да покриват производствените си разходи.


От Топлофикация - Варна определиха новите условия и цени на парното от 1 юли като шок за всички дружества и клиенти на услугата, което ще доведе до отлив от услугата централизирано топлоснабдяване в градовете извън София.


Топлофикационните дружества у нас не са доволни и от условията за закупуване на квоти от въглеродни емисии и ги определят като недостатъчни.


Топлофикация - Плевен се оплакаха, че непризнатите разходи на дружеството за балансиране на електрическата енергия, както и за закупуването на квоти от въглеродни емисии ще доведат до огромни финансови загуби за самото дружество.


От това, че прогнозните разходи за закупуване на въглища са силно подценени, се притесни топлинното дружество в Русе и отбеляза, че тази топлофикация работи с по-различни вносни въглища. Разчетите на Топлофикация - Русе показват, че тя ще загуби през новия регулаторен период 5,4 млн. лева заради непризнатите закупени квоти от въглеродни емисии, 10,8 млн. лева заради прогнозната цена на въглищата и близо 450 хил. лева заради непризнати прогназируеми разходи.


Най-доволна се оказа Топлофикация - София, тъй като зам.-председателят на съвета на директорите на дружеството Васко Павлов увери ДКЕВР, че разбират ситуацията и ще се съобразят изцяло с регулатора.


Председателят на ДКЕВР Боян Боев пък предложи от своя страна дружествата отново да седнат на една маса, този път без камери и медии, и да обсъдят ситуацията на по-експертно ниво.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви