Свързани новини

03.06.2014 10:35

В Испания искат референдум за бъдещето на монархията

Видян 1208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няколко десетки хиляди испанци протестираха в над 60 града на страната с искане за референдум за бъдещето на монархията, след кат остана известно решението на крал Хуан Карлос да абдикира от  трона, предадоха информационните агенции.


Най-многобройна беше акцията на площад „Пуерта дел сол" в столицата Мадрид, където се събраха над 20 хиляди души.


В Барселона, на площад „Каталуня", също излезе многохилядно множество.


Вестник „Guardian" съобщава, за подобни митинги и извън пределите на Испания - в около 30 града на Европа и Латинска Америка.


„Wall Street Journal" пише, че демонстранти са развявали флагове с цветовете на Втората испанска република - с червени, жълти и виолетови ивици, и са скандирали „Утре Испания ще стане република".


По-рано беше съобщено, че след огласяването на  абдикацията част от испанците са се обявили против това тронът да бъде наследен от принц Фелипе и са издигнали искане за организиране на референдум за държавното устройство на страната.


Припомняме, вчера испанският премиер Мариано Рахой съобщи, че крал Хуан Карлос ще абдикира, а тронът ще бъде поет от сина му Фелипе.


Предстои парламентът да внесе поправки в конституцията, с които да бъде уредено предаването на властта, тъй като то се явява прецедент в новата история на Испания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се