Свързани новини

29.05.2014 11:45

Всяко трето дете до 7 г. с наднормено тегло

Видян 1181 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяко трето българско дете до 7-годишна възраст страда от наднормено тегло, каза в интервю за БТА проф. Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи. Проф. Петрова участва в започналия Европейски конгрес  за затлъстяването, който се провежда в НДК.


Проучването, което констатира тревожните данни, е направено през 2013 г. сред 3300 деца от цялата страна. Подобно проучване е било извършено и през 2008 г. в същите училища. Тревожно е, че честотата на затлъстяване се увеличава, което създава рискове за развитие на диабет или други сърдечно-съдови заболявания заради нарушаване на липидния статус, коментира специалистът.


В страната ни липсва последователна национална политика за храненето на децата. Те не получават адекватна информация за хранителни режими нито в училище, нито от родителите си, каза проф. Петрова.


Храненето, което се опитваме да въведем в детските градини и училищата не винаги има позитивни промени в резултатите. Това, което се предлага в училищните бюфети, много често не отговаря  на това, което би трябвало да е съгласно наредбата за здравословно хранене. Училищното ръководство трябва да следи за спазването на тази наредба, допълни проф. Петрова. Тя напомни, че има и родителски настоятелства, които също биха могли да упражнят подобен контрол и да сигнализират. Не може всеки ден във всяко училище да има контролни органи.


Масово малчуганите не си набавят достатъчно плодове и зеленчуци, а храната, която се предлага понякога дори не е вкусна, добави тя. По думите на проф. Петрова теглото на майката преди да забременее е от особено значение за теглото на бъдещото дете. Затлъстяването на майката създава лош модел на хранене у децата, каза още специалистът и уточни, че подобна връзка не е открита между затлъстял баща и дете.


Истинската профилактика на затлъстяването започва в най-ранна детска възраст, каза проф. Светослав Ханджиев, председател на Асоциацията по затлъстяване и съпътстващите го заболявания. Това е фундаментален въпрос с медицинско и социално значение, посочи той.


Хората консумират една трета от необходимата дневна доза мляко. На ден е нужно до 280 грама кисело мляко или други млечни продукти, както и толкова прясно мляко, препоръчва експертът. В региона на Кърджали са изследвани близо 6 хиляди деца на възраст 6-14 години и се установява, че само една трета от тях консумират препоръчителните норми мляко на ден, допълни той.


Проучвания показват, че храненето в България в края на 19 век и първата половина на 20 век е много близко до т.нар. Средиземноморска диета, за която се смята, че е най-подходяща за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.


Плодовете и зеленчуците, които се консумират в тази диета, са много богати на антиоксиданти. Лукът, чесънът, гроздето, боровинките, лютеницата съдържат мощни антиоксиданти. Българското червено вино съдържа най-изразените антиоксиданти. Не е необходимо да се ходи в аптеката, ако хората използват  всички тези продукти, съветват специалистите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са