Свързани новини

26.05.2014 16:02

Министър на Янукович е новият президент в Киев

Видян 1209 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Болград – родното място на най-многомандатния премиер в българската история Александър Малинов и съсредоточието на най-много наши хора в Украйна, е роден и за новия президент на размирната република Петро Порошенко. Антиолигархичната революция в Киев от зимата приключи с избирането на олигарх за държавен глава.


49-годишният бивш джудист е оценяван на 1,3-1,6 млрд. долара в листата на списание Форбс, което го поставя на седмо място по богаство в Украйна. Той е православен към руската църква (в Украйна има разкол, както у нас). Въпреки че минава за американо-немска кандидатура, основната част от износа на предприятията му е насочена към Москва (50% от пазара на захарните и шоколадовите изделия Рошен), руски банки държат и немалка част от неговите кредити в бизнеса, който според изявленията му смятал да продаде. Признаването на избора му и неговите първоначални изявления, че разрешаване на ситуацията с гражданската война в републиката е невъзможна без Кремъл обаче говорят, че вероятно той е общоприемлива кандидатура.


Още повече за  това говори и политическият му път. Той е съосновател на Партията на регионите, заедно с отстранения президент Янукович. Даже е министър на икономиката и търговията (уникален случай на пускане на вълка в кошарата) в назначено от него правителство през 2012 г., преди това е и шеф на националната банка при властелина, срещу когото финансира революция през зимата.


 Бил е министър, макар за броени месеци, но на външните работи в кабинета на загубилата от него изборите в неделя Юлия Тимошенко, когато тя е премиер. Причината е, че тогавашният президент Юшченко е кръстник на едно от 4-те деца на олигарха. Петро влиза в партията му, след като е напуснал тази на предишния президент Кучма, при когото е бил не просто социалдемократ, ами и пръв царедворец. А излиза, след като е уволнен за корупция от държавните си постове. После пак е върнат в Наша Украина на Юшченко. След провала й на изборите през 2010 г., олигархът пак напуска и отива при Янукович, с когото навремето са основали неговата Партия на регионите. Близък приятел е и с премиера Азаров, който, за разлика от избягалия експрезидент нито е притесняван, нито е съден, нито е разследван от новата власт.


Въпреки че официално призна в интервю, че е спонсорирал революцията на Майдана с „храна, вода и дърва”, Порошенко е мразен от лидерите на протеста. Той измъкна победата на Тимошенко като накара Кличко да се откаже в негова полза от президентската битка. Сега боксьорът от трети опит сбъдна мечтата си да бъде кмет на Киев според сделката, в която наред със САЩ и Германия, страна е бил и арестуваният във Виена за далавери друг украински олигарх Фирташ.


Но по-богатият от Порошенко банкер Коломойски, който е областен управител на Днепропетровск и чиято частна армия води гражданската война в Донбас, публично обяви, че колегата му олигарх е враг на народа. И то въпреки обещанията му да остави за премиер назначения от Майдана и фаворит на Тимошенко – Яценюк, който от друга страна вече веднъж е предавал желязната Юлия. Тя пък от своя страна хем призна резултатите от изборите и своята загуба, хем обеща трета революция в Киев, ако се наложи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!