Свързани новини

25.05.2014 19:05

ГЕРБ с най-много гласове на евровота

Видян 1294 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-рано утре ще стане ясно кои са новите евродепутати от България. Причината е, че според изследване на Галъп от следобедните часове на изборния ден на вота около 40% от гласувалите са използвали правото на преференции. Това е мажоритарният елемент, който беше въведен в новия Избирателен кодекс и дава правото на хората да преподредят листите, грижливо спретнати от партийните централи. 

Така преди да пристигнат всички бюлетини от над 13000 секции и да се отчетат предпочитанията на хората, имената на щастливците, които ще получават по над 6000 евро заплата и още два пъти по толкова бонуси в Брюксел и Страсбург ще останат неизвестни.

Възможно е, ако действително след преброяването на гласовете от Централната избирателна комисия настъпи масово пренареждане на имената, да настъпят и големи скандали. Това всъщност е и новината от вота.

През целия ден публиката беше заливана от екзитполове, където данните за някои партии са разминаваха почти двойно. Което още веднъж доказа тоталната несъстоятелност на социологическата гилдия, чиито научни стандарти допускат грешка в размер до 3 процента – не до 10. Всички бяха категорични в едно – ниската активност, която до 17 часа не беше стигнала 30 на сто (27% или едва 1,7 млн. души) за пореден път даде мощен тласък на циганския вот като решаващ за резултатите.

Стари изборджии като проф. Михаил Константинов извадиха схемата 6-5-4-2, но според избуялата от спомена за ВИП Брадър Мира Радева един мандат можело да отиде при пети играч, тъй като цял ден интригата беше минава ли Реформаторският блок заветната граница от 5,88 на сто или не минава. Чий мандат обаче би отишъл за сините тя не каза. Юрий Асланов пък допусна, че можело циганският вот да вкара и АБВ в играта, понеже екзитполовете не можели да хванат ромите, поради тяхната потайност. 

Така че положението си беше вятър и мъгла не само за конкретните имена, но дори и за броя на мандатите на водещите партии в европарламента.

В крайна сметка резултатите  в 19 часа :

ГЕРБ – 27 – 30 % 

БСП – 20 – 23,5 %

ДПС – 14 – 16 %

България без цензура – 9 – 13% 

Реформаторски блок – 5,3 - 7%

Не ни е още съдено да знаем и общите резултати в Европейския съюз, защото часовата разлика с България и националните различия в законодателството разтеглиха вота до началото на утрешния ден. 

Това, което е известно е, че в 12 часа българско време Сергей Станишев ще обяви в Брюксел как са се справили социалистите на европейските избори, на които за първи път българинът ги водеше. Залогът е кой ще състави европейското правителство, така начерената Европейска комисия. Досега тя беше коалиция на Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и на либералите. Надигането на крайнодесните едва ли ще ги вкара в сговора.

На българска почва обаче денят премина при взаимни обвинения в купуване на гласове и контролиран вот между всички основни играчи. Партиите цял ден заливаха медиите – от зори до мрак, със своите оплаквания от другите, но нито една така и не призна, че тя самата върши нарушения.

Много преди края на гласуването, още около обед, Бойко Борисов от името на ГЕРБ обяви, че за втори път няма да дава традиционната от четвърт век пресконференция в НДК. Малко по-късно и формацията на бившия президент агент Гоце го стори.



          



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще