Свързани новини

23.05.2014 15:30

Русенско в повишена готовност за наводнения

Видян 1206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русенска област ще въведе втора степен на готовност при наводнения, тъй като нивото на река Дунав днес е само със сантиметър под границата от 750 см. По време на заседанието на областния кризисен щаб стана ясно, че това означава, че ще има денонощно наблюдение на обстановката по реката.


Нивото в българо-румънския участък продължава да се покачва плавно с прогнозирания темп от по 5-6 см на ден, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев, цитиран от БГНЕС.


Около Русе тази тенденция ще се запази още седмица.


Наблюденията са, че водата вече се е успокоила, но вълната навлиза сега в нашия участък и е опряла в дигите. Опасност от наводнения няма. Притоците на Дунав в сръбския участък вкарват голямо количество водна маса, но хидровъзелът „Железни врата" е изпразнен и готов да поеме водата, обясни Георгиев.


По думите му утре и вдругиден през участъка Русе-Гюргево се очаква да преминат по 14 500-15 000 куб.м в секунда. „Макар да сме във високия диапазон, не сме в най-критичните граници. За сравнение при наводненията през 2006 г. преминаваха 16 400 куб. м в секунда. При тази обстановка в Горен и Среден Дунав не би трябвало да има проблеми", каза още Георги Георгиев.


Кметовете на общини отчетоха, че са в готовност да реагират при преливане на реките Русенски Лом и Янтра, но засега опасност за хората няма. В община Сливо поле единствено има избили подпочвени води в земеделските посеви. От „Напоителни системи" съобщиха, че са започнали да почистват с булдозер част от дигите. Тъй като каналите са затлачени, част от помпите работят трудно. В отводнителните станции нивата на водата са под метър от максималното. Язовирите в областта са на 50 % пълни, така че няма опасност от преливане.


В Пристанище Русе-Запад, където се очаква да бъде залята ниската му част, вече са преместили всички насипни товари.


С 12 сантиметра се е повишило нивото на Дунав край Силистра за едно денонощие и тази сутрин са измерени 717 сантиметра, съобщи „Хоризонт".


Критичното ниво в този участък на реката е 777 сантиметра.


Залят е параклисът на туристическия комплекс „Дунавска перла" край село Попина. Водата е достигнала и до рибарското селище в с. Малък Преславец.


Повишило се е и нивото на водата в резервата "Сребърна" след отварянето на южния шлюз за връзка на езерото с Дунав и е достигнало 310 сантиметра. Решението за затваряне на съоръжението ще бъде взето по преценка на специалисти. Засега обстановката там е спокойна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец