Свързани новини

20.05.2014 17:55

Проверка установи: над 200 000 българи с разрешително за оръжие

Видян 1313 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят на физически и юридически лица, притежаващи разрешително за оръжие е 211 486. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция при представянето на резултатите от проверката за спазването и прилагането на Закона за оръжията.


Регистрираните огнестрелни оръжия в България са 340 583 от които най-много са тези, използвани за лов. Броят на боеприпасите пък е 48 717 691, сочат още данните от ревизията.


„Ако имаме повече от 48 милиона единици боеприпаси от всякакъв калибър, категорично тази армия от въоръжени цивилни лица конкурира въоръжените сили”, коментира Сотир Цацаров.  


Проверени са били действащите срокове на разрешителните и спазването на служебните задължения от страна на дирекции КОС в цялата страна. В резултат на инспекцията са образувани 14 досъдебни производства за незаконно притежание на оръжие.


„Един от най-фрапиращи примери е в ОД МВР - Видин. В деня на проверката са установени 40 случая с изтекъл срок на разрешенията, по които не са предприети никакви мерки. В София-град са установени 23 лица с изтекъл срок на разрешение“, разясни главният прокурор.


Припомняме, че проверката бе разпоредена от обвинител №1 Сотир Цацаров на 18 март 2014 г. и приключи на 25 април 2014 г. Повод за нея стана кървавият инцидент в Лясковец, където   психично болен мъж, притежател на боеприпаси и оръжие с изтекло разрешително, стреля по спецполицаи, дошли да обискират незаконното притежание. При акцията една барета загина, а още трима бяха ранени.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на