Свързани новини

16.05.2014 17:03

ДКЕВР започна да пише актовете на ЕРП-тата

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между 40 млн. лева и 2 млрд. лева може да достигне общата сума, с която ще бъдат глобени ЕРП-тата. Това каза в интервю за предаването „Денят започва" по БНТ Еленко Божков, член на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Комисията е констатирала около 2700 нарушения, извършени от ЕРП-тата. Божков обясни, че при извършените проверки е установено, че действията на дружествата са в противоречие със закона и това е описано в докладите на проверяващите.


Повече от половината от нарушенията са свързани с крайните потребители. Именно заради това енергийният регулатор е принуден да вземе мерки.


Не малка част от нарушенията са свързани с монтирането и експлоатацията на електромерите. Едно от големите и честите нарушения при смяната им била, че се извършвала без присъствието на собственика или свидетеля, така че дава основание за съмнение за манипулиране, разясни Еленко Божков. Нарушения са установени и при отчитането на данните от електромерите - това не било правено в точно определен срок.


По думите на Божков една част от нарушенията са технически и ще бъдат предадени на Министерство на икономиката и енергетиката за съставяне на актове. За останалите 2000-2200 нарушения актове ще бъдат съставени от контролните органи в ДКЕВР. Те ще бъдат представени на нарушителите, в случая ЕРП-тата. След изчакване на евентуалните възражения, предстои и съставяне на наказателни постановления. Експертът обясни, че глобите по тях са от 20 000 лева до 1 млн. лева. Ако се наложат глоби по всички наказателни постановления общата сума ще достигне милиарди.


„Времето за предупреждения и сплашване мина. Сега е време за действия", категоричен е Еленко Божков.


Той обясни, че писането на актовете вече е започнало. Поради големия им брой времето, което ще е необходимо, е 30-35 работни дни.


Относно процедурите за отнемане на лицензите на ЕРП-тата, Божков каза, че работата по тях продължава, като в момента е дадена възможност за преговори и изясняване на обстоятелствата.


Според Божков основното, което интересува хората, е цената на тока, а не толкова глобите. На въпрос дали се очаква скок на цената, той заяви, че не вижда предпоставки за някакви драми преди 30 юни. По закон именно това е дата за определяне цената на тока за следващия период.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.