Свързани новини

14.05.2014 11:01

До 2030 г. половината световно население ще е във воден стрес

Видян 1660 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общият приход на всички ВиК дружества у нас е в порядъка на 500-600 милиона лева. Това означава, че харчим 0,7-0,8% от БВП за ВиК, заяви Добромир Симидчиев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в периода между октомври 2011-а и януари 2014 г., по време на третата годишна конференция „Водата като бизнес фактор за индустрията".


Той подчерта, че не осъзнаваме ефекта върху БВП, ако няма ВиК услуги. Вече има компании с положителен воден баланс. Оказва се, че бизнесът към този момент се стреми да пести водни ресурси, докато потребителите и публичните институции все още не обръщат сериозно внимание на проблема, предава нюз.бг.


Кевин Старлинг, международен консултант във водния сектор, посочи на свой ред, че населението на земята е нараснало до 6-7 млрд. души, като тенденцията за ръст ще продължи.


С разрастването на населението нуждите на питейна вода също ще нарастват, подчерта той, изтъквайки, че водата е нужна и на индустрията. До 2030 г. търсенето на вода ще нарасне драстично и половината от населението ще живее в условия на воден стрес, по данни на ООН.


Предизвикателство пред индустрията е, че понякога не й достига водата. Недостигът на вода пречи на бизнеса да отвори нови производствени мощности. Качеството на водата е ключов за всеки един бизнес, категоричен е Кевин Старлинг.


Големите компании са амбициозни в пестенето на вода, по думите му. В периода 2000-2011 г. „Форд" са намалили в глобален мащаб потреблението на вода с 60%. BMW са намалили потреблението на вода с 30%, като целта им е да стигнат 45%. Амбицията на „Хилтън груп" е потреблението на вода в техните хотели да спадне с 10% в идните години.


Бъдещата роля на водоснабдителните компании според Старлинг е да започнат да мислят за различните нужди на бизнес клиентите си. От водните компании се очаква да изградят инфраструктура, смята експертът. Водоснабдителните компании трябва да разберат, че пазарът се е променил, че индустрията все повече се стреми да намали потреблението си на вода, изтъкна Кевин Старлинг. По думите му не трябва да се отлага внедряването на иновации във водния сектор. Индустрията е готова да работи с водоснабдителните компании, убеден е той.


Ивайло Колев, старши експерт в Световната банка, коментира на свой ред, че най-големият консуматор на вода са земеделските производители, които потребяват 50% от общата консумация на ресурса, следват ВЕЦ-овете с 30% от общата консумация на вода, след това питейно-битовото потребление, на 4 място е индустрията.


Наблюдава се увеличение на използването на собствени водоизточници от индустрията в световен мащаб. Глобална тенденция е намаляване на консумация и увеличаване на ефективността на консумация от индустрията, посочи Колев.


В повечето големи компании се разработват стратегии за ефективно използване на водния ресурс. Използват се и нови технологии за намаляване потреблението на вода.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели