Свързани новини

13.05.2014 17:59

Нови измами жилят наивници и пенсионери

Видян 1724 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няколко вида нови телефонни измами върлуват в момента из страната, предупреждават от МВР. Една от тях, ужилила най-много хора в последните дни, е под формата на кратко телефонно съобщение (SMS), което гласи:  "Спешно. Обади ми се."  От полицията съобщиха, че случаите се разследват и че подобни SMS-и се изпращат от Гана, Конго и даже от Бурунди. Ако върнете обаждането, олеквате тутакси с  80 лева, а ако започнете разговор ще бъдете таксуван за всяка следваща минута.


Според разследващи по-интересното в случая е, че престъпниците разполагат с т. нар. комуникационен терминал, който им позволява да разпращат безпроблемно стотици хиляди съобщения в рамките на един ден. В последните дни няколко хиляди българи са получили въпросния SMS.


Друг хит сред ало-измамниците в момента са евро помощите за социално слаби, пенсионери и безработни, както и проблемите с бежанците.


В един от случаите, мъжки глас звънял по училищата и заявявал, че търси учители по английски, които да превеждат срещу заплащане при разпити на задържани нелегални имигранти. Някои преподаватели се вързали и тогава мошеникът поискал от тях да бъдат закупени ваучери за джиесеми и да му продиктуват номерата, за да може чужденецът да се свърже с близките си до идването на преводача. Едва, когато отишли до РПУ-то, да попитат за разпитите, учителите разбрали, че са излъгани.


При друг случай непознат позвънил в хотел, представил се за местен шеф на полицията, и поискал от администраторката да дойде да превежда при разпита на арестуван руснак. Жената се съгласила, но мнимият началник настоял да купи ваучери за чужденеца, като парите ще бъдат възстановени. Администраторката изгоряла с 350 лева.


Нов сценарий пък включва мними служители на Европейската комисия. Няколко пенсионери вече са станали жертва на тази измама.


Обирджиите звънят по телефона и обясняват, че ЕС е създал специална програма за повишаване на дереджето на българските пенсионери. По нея всеки възрастен човек щял да получи двойно повече от сумата, която има в наличност в момента. Само трябвало да приеме представителя на Европа вкъщи и да му покаже банкнотите и той да ги опише. Подмамените старци приемали в дома си добре облечен мъж, черпели го с кафе и сладки, а той описвал парите и попълвал формуляри с името и ЕГН-то на жертвите си.


На тръгване казвал да чакат, докато въпросната сума се получи по банков път. Щом си заминел, обаче се оказвало, че докато броял и описвал пачките, измамникът ги е заменил с нарязани хартийки.


Начинът да се спрат лъжите по телефона е все повече хора да бъдат информирани за тях, убедени са полицаите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали