Свързани новини

12.05.2014 14:35

На челно място сме по загинали на пътя млади шофьори

Видян 1399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С антистрес топки, брошури и строг полицейски контрол „Пътна полиция" и млади доброволци ще се борят с пътнотранспортните произшествия през месец май. На пресконференция в Главна дирекция „Национална полиция" служители на реда и доброволци представиха тазгодишната си инициатива „Шофирай отговорно и толерантно".


Припомняме, още преди седмици от ГДНП обявиха май за месец на превенцията.


В тази връзка от днес до 23-и май в цялата страна ще се проведат общо 30 специализирани полицейски операции, които ще са насочени основно към младите шофьори. Комисар Антон Антонов обяви, че те са особено рискова група и близо 20% от участниците в ПТП-та за изминалата година са били именно на възраст между 18 и 25 години.


Кампанията в столицата вече е започнала и ще се води основно на три ключови места - шосетата Цариградско, Ботевградско и Пернишко. Тя цели да предпази, а не да накаже - задачата ни е не да търсим повече нарушители, а да предупредим водачите, обясниха от ГДНП.


Служителите на реда не пропуснаха да се похвалят с голямо постижение на фона на тежката пътна обстановка в столицата - цял календарен месец без жертви за пръв път от години - а именно януари 2014 г.


Доброволците от Институт за изследване, образование и развитие „Отворена младеж", които ще се включат в кампанията във всички 28 области, представиха пък обстойна статистика за пътните произшествия във всичките шест държави, в които се провежда тази инициатива - България, Румъния, Гърция, Италия, Словения и Унгария.


По доклади на самите страни средно загиналите при ПТП-та за Европа са 61 души на 1 милион население, докато за родината ни числото е 82. При нас се наблюдава и тенденцията за спад при броя на загиналите, но нарастване броя на ранените.


По общи данни от всичките 6 страни близо 70% от загиващите по пътищата са мъже, а 55% от всички пострадали са именно водачите на автомобили. 27% от жертвите у нас са пътници, като по този показател взимаме челното място в класацията.


14% от загиналите на пътя у нас пък са младежи между 18 и 24 години, като и в тази област страната ни държи първа позиция. 2,4% от жертвите, които българските пътища взимат, са деца под 15 години, като от ГДНП подчертават, че това се дължи на родителското невнимание спрямо предпазните колани и детските седалки.


От началото на годината не е имало ден, в който пътна полиция да не е правила проверки, увериха от ГДНП. Служителите на реда се ангажираха отговорно и с опазването на пътищата през идните седмици, когато за полицаите работата ще е три в едно - избори, балове и тежки ремонти по основните пътни артерии.


На 100% ще сме на работа, ще се вложат всички усилия и в София, и в страната, обещаха полицаите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,