Свързани новини

07.05.2014 15:09

Китай измести САЩ като икономика №1 в света

Видян 1688 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай вече е икономика номер 1, показа статистика на Световната банка, цитирана от най-авторитетното бизнесиздание Файненшъл Таймс. След 140 години американска доминация, САЩ са изместени от лидерската позиция, която придобиват още през 70-те години на 19-и век. По отношение на търговията източната империя изпреварва още повече конкурента си с рекордните 14%. Страната има и най-големия резерв в света – умопомрачителните 4 трилиона долара, повечето инвестирани в американски дълг. Според някои експерти, стига да поиска, за един ден Китай ще фалира Щатите, ако поиска изплащането му. Досега специалистите смятаха, че КНР ще достигне и ще надмине БВП на САЩ чак около 2020 г.


Новите предвиждания обаче сочат, че след 15 години една-трета от целия вътрешен продукт на света ще се произвеждат от държавата, където по това време ще живее под една-пета от населението на планетата.


Това е чудесна новина в годината, когато Пекин отбелязва 35-годишнината от старта на икономическите реформи на Дън Сяопин, познати и под името „една държава – две системи”. Неговият съратник и един от авторите на цялата концепция Мао Юши, на 85, обаче смята, че Китай има много да наваксва по отношение на технологиите.


Тези дни САЩ направи споразумение за нови военни бази във Филипините и Тайван, възможно най-близо до изпреварилата я империя. Но президентът Обама си има много по-големи проблеми.


Преди парламентарните избори в Щатите през есента републиканците водят на демократите на Обама с незапомнена от 20 години разлика, писа най-тиражният вестник в САЩ USA Today. Опозицията бележи 65% срещу 30 на сто за управляващата партия, ако днес имаше избори за нов президент. Техният атлетичен кандидат Ранд Пол има всички шансове за победа. При предпочитанията за Конгреса, който се избира наесен републиканците имат 47% срещу 43 на сто за демократите. Едно от обясненията е провалената здравна система, която вместо достъпност наложи 10% ръст на разходите на домакинствата само за година. Другото обяснение е тоталната външнополитическа катастрофа на черния президент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а