Свързани новини

30.04.2014 11:30

Наемите на бул. Витоша с най-голям скок в Европа

Видян 1099 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наемите на първокласните площи по главната търговска улица на София - бул. “Витоша”, са записали най-силен ръст в Европа, сочат данните на консултантската компания Colliers International. В края на първото тримесечие средният наем се е повишил с 48% на годишна база и с 23% за шест месеца до 37 евро за кв. м. Това обаче представлява завръщане към нивата от предходни години след резкия спад на наемите през 2012 - 2013 г., съобщава „Монитор”.


През 2005 г. бул. „Витоша” зае 22-рото място в класацията на консултантската компания за най-скъпите търговски улици в света. С настъпването на кризата и заради строителството на метрото и ремонтите обаче търговската улица, някога притегателен център на водещи луксозни брандове, изгуби позициите си и потъна до 59-а позиция в същата класация.


След приключването на ремонтите в района търговската улица запазва позициите си, наемните нива спряха да падат главоломно, промени се и профилът на търговците. Луксозните брандове се изместват към улиците “Съборна” и “Леге”, както и новопостроените молове, а “Витошка” е все по-предпочитана от собствениците на заведения и брандове от по-ниска ценова категория.


Сред най-достъпните дестинации за ритейлърите са водещите търговски улици в столицата на Латвия - Рига, и на Литва - Вилнюс, където наемът на кв. м площ на месец достига съответно 35 и 38 евро. В Братислава (Словакия) наемът на кв. м търговска площ на главната търговска улица струва 40 евро, в Букурещ (Румъния) – 75 евро, а във Варшава – 90 евро.


В Европа най-скъпата търговска улица е Old Bond Stree в Лондон, където квадрат търговска площ струва 908 евро на месец. Следва я Bahnhofstrasse в Цюрих, с наем на кв. м на месец от 649 евро, а на Champs Elysees в Париж кв. м площ се арендова за 583 евро. Топ 5 се допълва от Via Monte Napoleone в Милано, където наемът на кв. м търговска площ излиза 580 евро месечно, и „Столешников переулок” в Москва - 511 евро/кв. м.


В първата десетка са още Rue du Rhne, Женева, (410 евро за кв. м месечно), Goldene U, Виена (400 евро), Kaufingerstrae в Мюнхен (350 евро), Tauentzienstrae в Берлин (330 евро) и Knigstrae в Щутгарт (330 евро).


„Сигналите на съживяване са отчетливи, като няколко европейски пазара регистрираха движение в наемните нива на годишна база. Търсенето на първокласни търговски локации от международни оператори продължава да покачва наемите на престижните европейски търговски улици“, смята Шон Бригс, управляващ директор „Търговски площи” за Европа в Colliers.


Същевременно някои от пазарите отчетоха спадв наемните нива на главните търговски улици. Така например въпреки високите продажби и стабилното търсене от страна на международни оператори Истанбул в Tурция отбеляза значително понижение на наемните нива при първокласните търговски локации както на средногодишна, така и на годишна база. Спадът е свързан с влошените позиции на турската лира спрямо еврото и щатския долар, посочва се в доклада.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак