Свързани новини

27.04.2014 16:23

Евродепутати със 190 000 евро за сбогом

Видян 933 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С до 190 000 евро в банковите си сметки ще си тръгнат около две трети от сегашните български евродепутати след края на мандата им в Европейския парламент. Такава сума ще получат и техните колеги, които няма да са вече членове на тази институция.Освен останалите екстри, които получават по време на мандата си , представителите на 28-те страни членки на ЕС, които си отиват окончателно от ЕП, имат право на компенсация, която се равнява на заплатата им, която са получавали по времето, когато са работили в институцията, но с таван максимум две години, пише „Телеграф”.


Проверка в листите на партиите, състезаващи се на евровота, както и сверка с прогнозите на социологическите агенции, показва, че с въпросната сума ще се сдобият най-вероятно 13 от всичките 18 настоящи депутати от България.


Част от тях като жълтият Станимир Илчев, герберката Моника Панайотова, съпартийците и Преслав Борисов и Емил Стоянов, червената Маруся Любчева, бившият атакист Димитър Стоянов, регистрацията на чиято нова партия НПД беше заличена от ЦИК, и Метин Казак от ДПС изобщо не участват в надпреварата.


Други пък са в листите, но засега социолозите изчисляват шансовете им да получат нов мандат или на нула или на граничещ с нулата. Такъв е случаят на лидера на НДСВ Антония Първанова, която води листата на коалиция КОД, и на водача на списъка на „Синьо единство” Надежда Нейнски. Според прогнозите и двете дами ще останат зад борда, каквото е положението и с втория в листата на Реформаторския блок Светослав Малинов.


Не са оптимистични прогнозите и за лидера на листата на отцепниците от АБВ Ивайло Калфин. Според прогнозите петима от колегите им няма да получат солидните компенсации, защото имат сигурни места в Брюксел. Това са водачът на листата на ДПС Филиз Хюсменова, Илияна Йотова, която е втора в соцлистата, и герберите Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел, които заемат съответно второ, трето и четвърто място в списъка на бившите управници.


Освен големите обезщетения, всеки от евродепутатите ще получи по 2/3 от своите медицински застраховки, както и от тези на съпругите и децата до 21 години. Тези от тях, които са служили най-много в Европейския парламент, при навършване на 63-годишна възраст могат да се възползват от втора пенсия, която е 70 на сто от заплатата им.


За капак ЕП ще поеме и разноските по преселването на напускащите Брюксел и ще им осигури близо 6400 евро при тръгването им от там. Всички тези пари идват от данъкоплатците и влизат в Европейския съюз под формата на такса за членството на страната ни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат