Свързани новини

28.04.2014 16:03

Производители на зеленчуци готвят мащабни протести

Видян 1248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зеленчукопроизводители готвят мащабни протести, предаде нюз.бг.  Причината са опасенията им, че и тази година няма да могат да продадат продукцията си. След дни започва сезонът на доматите и краставиците, но пазар за българската стока няма.


Производителите на зеленчуци се събраха на спешно съвещание в най-голямата оранжерия в Петрич, за да обсъдят мерките, които ще предприемат. Те планират да лягат по асфалта. „Няма какво да се плашим, всеки има кредити, всеки има семейства, всеки иска да живее", обобщи Костадин Стаменов, цитиран от БиТиВи.


До дни всички домати в петричката оранжерия ще узреят, голяма част от тях обаче няма да стигнат до пазара, а ще бъдат изхвърлени на пътя от протестиращите земеделци. Някои вече са пред фалит. От бранша твърдят, че стоката им е първо качество, но няма пазар за нея заради вноса от чужбина.


Според председателя на Сдружение „Югозапад 2013" Георги Кафтанов нелоялната конкуренция идва най-вече от Гърция, като у нас се внася и бракувана продукция без никакви документи. „Всичко е надолу с главата", недоволства той.


На пазарите в южната ни съседка е практика в края на деня залежалата стока да се изхвърля като бракувана. Това е моментът всеки, който иска да се запаси с домати и краставици например, които може да внесе уж за лична консумация, а после да продаде на безценица.


Зеленчукопроизводителят Велин Георгиев твърди, че в отрасъла 70-80 % е в сивата икономика. Той съветва потребителите да изискват касови бонове за краставиците и доматите, които купуват.


Зеленчукопроизводителите настояват за държавна намеса, спиране на вноса и субсидиране на земеделието.


Към момента производителите на домати получават по 8 стотинки субсидия за килограм свръхкачествена продукция. Едно от исканията им е да бъдат отпуснати повече пари за земеделие, за да бъдат конкурентоспособни на колегите си от Европейския съюз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв