Свързани новини

25.04.2014 11:32

Веселин Пенгезов с обвинение в понеделник

Видян 1240 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е бил призован от Военно-окръжна прокуратура София за привличането му като обвиняем, съобщи Телеграф.


За да получи обвинение по същото разследване е бил призован и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков.


Мандатът и на двамата изтича на девети юни. Миналата седмица, в последния работен ден преди празничните дни,  Висшия съдебен съвет откри процедура за постовете им, като и двамата магистрати са фаворити за втори мандат. Евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от играта.


Призовките за Пенгезов и Петков са получени в първия работен ден след почивните дни.


Разследването продължава вече четири години и е от 2010 г. То е за за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища, който се финансира  по Оперативна програма "Административен капацитет" и е спечелен от Военно-апелативният съд.  


Стойността му е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв.  Разследането започва през 2010 г. в специализирания отдел към Софийската градска прокуратура, занимаващ се с измами с еврофондове. След приключването, то е прехвърлено във военноокръжна прокуратура, защото към момента на деянието Пенгезов е бил военен.


Тази седмица Веселин Пенгезов е бил призован в новосъздадения специализиран отдел към Софийска градска прокуратура, който се помещава в сградата на ДАНС на бул. Черни връх.


Магистрати запознати с разследването разказват, че става дума за "нагласяване" на обществени поръчки свързани с проекта, включително и подмяна на документи. Прокуратурата е установила, че след като е станало ясно, че поръчките по проекта са сбъркани, документите са били подменени с други, като на новите просто е сложена задна дата.


Според Пенгезов, цитиран от "Капитал", разследването е поръчка и има пряка връзка между призоваването му и откритата от ВСС процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд. Попитан откъде идва поръчката, Пенгезов коментира, че миналата седмица е получил изпълнителен лист по делото по което осъди свързаният с Делян Пеевски в. "Уикенд" за 50 хил. лв.


По време на разследването е била разпитвана и началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски -  Мария Дивизиева. До 2009 г. тя беше зам.-министър на държавната администрация и административната реформа и ръководител на управляващия орган по ОПАК.  Пред "Капитал" тя заявява, че е давала показания по случая преди няколко месеца.


Разследването по случая е било приключено преди няколко месеца, но върху наблюдаващият прокурор Стоил Тойчев, който е работил през цялото време лично по делото, е бил оказван натиск от ръководството на прокуратурата да не се работи по случая.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...