Свързани новини

23.04.2014 13:59

Онлайн клик сменя висенето пред чиновника

Видян 1304 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До няколко месеца столичани ще могат да си поръчват онлайн няколко вида документи от Столичната община. Тогава ще заработи електронен портал за услуги. На по-късен етап ще могат и да получават документите по имейла си и да си спестят напълно разходките до районното кметство. Това съобщи секретарят на Столична община Ралица Стоянова .


В портала ще се влиза през сайта на кметството www.sofia.bg. Първоначално в него ще се предлагат само няколко услуги, и то само в някои района на София.


„Целта е услугата първо да се тества, за да няма срив в системата”, обясни Стоянова. Кои ще са първите услуги ще зависи от това платформата на кметството с чия база данни ще пасне първо - с тази на ГРАО или с някоя друга. Много е вероятно обаче столичани първо да могат да подават заявления за постоянен или настоящ адрес, за семейно положение и други, свързани с гражданското състояние. За целта обаче няма да е задължително да имат електронен подпис, който е скъп. Който го има обаче, ще може да го ползва.


Другите два варианта за поръчване на документ от граждани без електронен подпис са с изпращане на есемес на даден телефонен номер или ползване на специални чип карти.


Гражданите, които искат да ползват джиесемите си, ще пращат съобщение и ще получават на мобилния си телефон код за достъп, който да впишат в портала. След въвеждането на електронното подаване на заявления софиянци ще си спестяват разкарването до районната община, за да подадат заявление за документ за семейно положение например, който винаги се изисква от банките при теглене на кредит. После обаче гражданинът ще трябва да отиде до районната община, за да си получи документа. Притежателите на електронни подписи ще ги имат направо на имейлите си.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби