Свързани новини

23.04.2014 09:05

Спряхме канал на прекурсори за метамфетамин

Видян 1102 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разбиха канал за трафик на прекурсор за метамфетамин. При акция на шуменската полиция в събота са задържани трима мъже от Нови пазар и двама от Добрич, предаде нюз.бг.


По повод успешната операция в Шумен пристигна главсекът на МВР Светлозар Лазаров. Мъжете внесли нелегално от Турция 90 килограма таблетки от медикамента Cirrus. Лекарството е със свободен режим в южната ни съседка, но е забранено на територията на ЕС, тъй като е прекурсор за производство на метамфетамин.


„Спокойно можем да кажем, че става дума за канал. Задържаното количество е било предназначено за Полша. В момента този трафик е хит", каза Лазаров, цитиран от БГНЕС.


Полицаите наблюдавали групата няколко месеца. Те купили медикамента на 12 април, стояли няколко дни в Истанбул и го внесли, укрит в кола, през ГКПП „Лесово". Полицаите атакували два адреса и претърсили 4 автомобила. Прекурсорът бил в дома на единия от Нови пазар.


Главсекът обясни, че един блистер в Турция е 4-4,50 лева, а после се продава за 12. По думите му цената на дребно на това количество е няколко милиона.


Организатор на канала е 40-годишният Емил Асенов - Байчото от Нови пазар. Помагали съгражданите му Елзер Мустафов и Мартин Мартинов. Важна част от бандата са известните в добричкия ъндърграунд баща и син Росен Начев - Сополанкото и Асен Асенов - Долара.


Операцията е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Шумен. С акцията е предотвратено и генерирането на парични средства от престъпна дейност. Окръжният прокурор на Шумен Диян Долапчиев обясни, че по случая е образувано досъдебно производство. Задържаните са приведени в сектор „Арести" при Областна служба „Изпълнения на наказанията" - Шумен и са им повдигнати обвинения. Днес в Окръжния съд са внесени искания за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража".


Говорителят на шуменското държавно обвинение прокурор Куздов допълни, че благодарение на съвместната работа, в която били включени и експерти от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология-МВР, за кратко време - в рамките на два дни, е свършена много по обем работа. По досъдебното производство е налична и физико-химическа експертиза, с която е установено, че в иззетия продукт се съдържа веществото „псевдоефедрин", което е прекурсор за производство на метамфетамин.


Главният секретар на МВР допълни, че от началото на годината до момента на територията на България са иззети над 2 тона наркотици и прекурсори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от