Свързани новини

23.04.2014 09:01

По 32-ма се борят за едно работно място у нас

Видян 906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Средно по 32-ма безработни се борят за едно свободно място, обявено от бизнеса, съобщи money.bg. Най-висока е конкуренцията в Кърджали, а най-ниска в София.


По последни данни на Агенцията по заетостта (АЗ) през февруари регистрираните в бюрата по труда са били 400 943 души, а заявените от бизнеса места са били 12 460, съобщава в. "Монитор".


В много от регионите обаче търсещите заетост нямат нужната квалификация и затова не могат да се реализират на пазара на труда с години.


Най-ожесточена е конкуренцията в Кърджали, където на една свободна позиция се падат по 71 търсещи препитание. Най-нужните кадри в града са в сферата на преработващата промишленост, образованието, търговията и здравеопазването.


Във Врачанския регион всеки пети е без препитание, а за едно свободно място се борят 69 човека. Най-високата безработица обаче остава в най-бедния град в страната - Видин, където 23,3% от населението е без препитание. Към началото на месец април в областната дирекция по труда в дунавския град са подадени заявки за 37 свободни работни места.


За Северозапада най-големият работодател е държавата, която осигурява временна заетост на населението в региона. За постоянна заетост най-търсени са медицинските сестри, учителите, шивачките и служителите в преработващата промишленост.


Най-малка е конкуренцията в София, където за едно работно място се борят средно 13 човека. През февруари регистрираните в столичните бюра по труда са били 22 762, а заявените свободни позиции 1753. За разлика от провинцията, където се търсят предимно кадри за преработващата промишленост и хотелиерството, в София най-голям глад има за финансисти, застрахователи, продавачи и брокери на недвижими имоти.


В София има много свободни позиции и ако някой не може да си намери работа тук, то ще е заради незнанието на чужди езици, обясни специалистът по подбор на персонала Ивелина Христова.


В района около столицата за работно място се борят средно по 28 човека. Безработицата в София-област също ще намалява, защото все повече фирми изместват логистиката си край големия град, прогнозира още Христова.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне