Свързани новини

16.04.2014 15:05

Илиана Йотова: Кризата в Киев трябва да се реши с диалог

Видян 1048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Украйна навлиза в още по-опасна фаза, която изправя страната пред гражданска война, с всички последствия от това за международната сигурност. В такъв момент трябва всички страни да седнат на масата за преговори и утрешната среща в Женева ми дава надежда, че мирното решение е напълно възможно" - това заяви Илияна Йотова в пленарна зала на Европейския парламент по време на дебат за кризата в Украйна. Дискусията се състоя в навечерието на четиристранните преговори в Женева за намиране на изход от критичната ситуация. Г-жа Йотова сподели, че очакванията от Женева са големи - излизане от спиралата на конфликта, намиране на взаимноприемливо решение  и създаване на предпоставки за провеждането на демократични избори. Според българския евродепутат, ЕС трябва да отиде в Женева с отговорите на три много важни въпроса.


"Не споделям позициите, изказани от някои наши колеги, които смятат, че в резолюцията на Европейския парламент трябва да се включат текстове, призоваващи за тежки икономически санкции срещу Русия.", заяви г-жа Илияна Йотова. Тя допълни, че редица държави членки на ЕС като България, Румъния, Унгария, Словения и Италия очакват да получат енергийната си сигурност чрез реализиране на проекта "Южен поток".  "Кой ще пострада повече? Русия или държавите членки на ЕС от спирането на този проект?!", зададе въпрос на присъстващия еврокомисар по разширяването Щефан Фюле. "Говорим за икономически санкции срещу Русия, но направили ли сме вече изчисленията за финансовите щети, които ще понесат държавите членки и особено тези от Източна Европа? Нека припомня, че само за две седмици България загуби 250 милиона евро по време на газовата криза през 2009 г.", каза още Илияна Йотова. Тя коментира думите на комисар Фюле относно картата за енергийна сигурност на ЕС, че вече пета година всички сме в очакване и тя все още не е факт.


Според българския евродепутат, има още един въпрос, не по-малко важен от ефекта на икономическите санкции и реализирането на "Южен поток" - защитата на българското малцинство в Украйна, за чиито права има сериозни опасения. Илияна Йотова смята, че правителството в Киев не е дало убедителни доказателства, че правата на малцинствата ще се спазват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!