Свързани новини

16.04.2014 14:03

Нинова: Въвеждаме пазарни правила в търговските вериги

Видян 793 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма как производителите да могат да продават под себестойността на стоката си, за да могат веригите да имат печалба и да не искат да намалят малко цената. Печалбите на веригите са достатъчно големи и това не трябва да пречи на въвеждането на правила. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателя на ПГ на КБ и председател на Комисията по социална политика Корнелия Нинова.  По думите й правилата, които се приемат в Закона за защита на конкуренцията в България, гарантират първо, че дребните и средните производители в България, ще бъдат равнопоставени с търговците и на второ място обратно на твърденията на веригите се въвеждат пазарни правила. Нинова обясни, че сега пазарът е изкривен и има три групи проблеми. Като първи такъв тя посочи проблема с цените и ценообразуването - веригите натискат производителите да намаляват цената на стоките и те падат под себестойността им, което води до фалити, безработица и по-малко данъци за държавата. Тя поясни, че това не води до намаляване на цените на стоките, защото веригите принуждават производителите да им продават стоки на по-ниски цени, но те слагат надценка  и печалбата от по-ниската цена, на която е закупена стоката от производителя, е за тях, не в полза на потребителите.


Според Нинова имаме проблем и защото българските производители не са конкурентно способни поради това, че цената на българската електроенергия е висока, а субсидиите за земеделските производители - ниски. "Как се съотнася към тези факти това, че някои вериги не плащат по 9 месеца на производителите и използват парите им за купуване на вериги  в други държави и това, че карат производителите да плащат по 18 такси", попита тя. Нинова подчерта, че има директива на ЕС и български търговски закон, които задължават до 60 дни стоката да бъде заплащана на производителя. Като абсолютно абсурдни такси тя определи таксата за боулинг турнир, такса за рекламните торбички на веригата, която после и потребителите плащат още веднъж, такса рожден ден, такса за откриване на нов клон на веригата и др.


По думите и третият проблем е липсата на свобода на българските производители да се договарят свободно. Тя обясни, че това се постига с клаузи в договорите, според които, ако производители дадат на някой друг на по-ниска цена дадена стока от тази, която са дали на определена верига, тя им налага санкции. Според нея всички промени са в интерес и на потребителите, защото няма как когато се махнат 10 такси, цената да се покачи.  По думите и в закона се дава възможност и да се подава жалба в КЗК от производителите, станали жертва на нелоялни практики, като тяхната самоличност може да бъде запазена в тайна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но