Свързани новини

09.04.2014 17:35

Брокери: Англичаните се завръщат на пазара за ваканционни имоти

Видян 1473 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пазарът на ваканционни имоти се възстановява постепенно след поредицата от политически конфликти в страната и чужбина. Това показват данните на инвестиционната компания Green Life. След регистрирания за 2013 г. ръст в активността със 7% спрямо 2012 г., кризата в Украйна бе нова заплаха за стагнация на пазара. Само месец по-късно тенденциите говорят за стабилност, а активността при запитванията расте.


„Интересът към родните ваканционни жилища не се повлия дългосрочно от кризите. Някои рускоговорящи клиенти забавиха със седмица- две плащанията по сделките, но това бързо отшумя”, коментира Теофил Петров от компанията, дни след завръщането си от изложение в Москва.


„През март броят на сключените сделки е с близо 10% по-голям спрямо същия месец на 2013 година, като основни клиенти отново са руснаците”, коментира Петров.


По думите му, макар да не се е стигнало до реални сделки, от компанията са получили запитвания от страна на англоговорящи клиенти. Според него това не означава на всяка цена, че англичаните ще се завърнат на българския пазар, но все пак е позитивен знак за родните ваканционни жилища.


Сделките с имоти в зимните курорти и през този сезон формират по-незначителна част от пазара – около 10%. Активността бе по-скоро резултат от вторичен пазар, който заемаше дял от около 90% от общия. Предпочитаните от клиентите дестинации отново бяха водени от Банско, като интерес имаше и към Пампорово и Велинград, заради комбинацията от СПА и планина.


Цените в Банско през този сезон претърпяват нов, макар и лек спад поради разминаванията в очакванията на продавачи и купувачи – между 400 и 450 евро струва квадратният метър в зимния курорт при 450 – 500 евро година по-рано.


Търсенето в зимните курорти беше насочено главно към апартаменти с 1 или 2 спални, като ключови мотиви за клиентите са качественото строителство, комуникативността, достъпността и качеството на пистите.


Тенденциите в летните курорти недвусмислено говорят за разкриване на нови възможности за развитие на ваканционния пазар. По данни на Green Life пазарът днес е по-активен в сравнение с миналата година.


Още преди няколко месеца се усети отчетлива тенденция на интерес не само към класическите дестинации - по-големите градове и курорти на Черноморието Варна, Бургас, Слънчев бряг, но и към малки градчета като Поморие, Созопол, Царево.


Цените в Созопол за 2013 година бяха около 990 евро на кв.м, като в първите месеци на 2014 г. те са в диапазона 950 – 1 200 евро. В Поморие квадратният метър ваканционна площ в момента струва между 850 и 1000 евро.


Според експертите от компанията съществува известна разлика между клиентите в двата морски града. Заинтересованите от Созопол търсят по-скоро лайфстайл дестинация с опции за почивка и забавление, докато клиентите в балнео селището Поморие са предимно млади семейства и пенсионери, които търсят уседналост и постоянно пребиваване.


Предпочитанията на клиентите са също основно за апартаменти с една или две спални, като близостта до морето, качественото строителство и разположение, както и инфраструктурата в населеното място са сред водещите мотиви за сключване на сделка.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог