Свързани новини

03.04.2014 12:45

Турчинов намекна, че Украйна ще връща Крим с оръжие

Видян 1063 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И. д. президент на Украйна и председател на Върховната Рада  Александър Турчинов смята, че военната ситуация по границата с Русия продължава да е напрегната. Това Турчинов каза в програмата „Шустер лайф“ на телевизионния канал Първи Национален, отговаряйки на въпрос за това, дали военната ситуацията вече се е стабилизирала по украинско-руската граница.


„Ситуацията продължава, за съжаление, да бъде напрегната. Въоръжените сили на Руската федерация, разположени по южната, източната и северната граница, все още са по своите позиции“, каза Турчинов. В същото време той отбеляза, че „всичките обещания на Русия, че тя ще изтегли войските си, които бяха дадени по време на международните срещи, за съжаление, са лъжа“. „По този начин, ситуацията е стабилна, но реалната заплаха се запазва“, добави Турчинов.


Турчинов също изрази увереност, че ситуацията с проруските настроения в Крим ще се промени през идните месеци и украинската власт ще може да решава въпроса за връщането на полуострова „не само с езика на дипломацията“. „Убеден съм, че само след няколко месеца в Крим ситуацията ще е друга, хората, които развяваха знаменца на Руската федерация, ще вдигнат знамената на Украйна. Това ще бъде времето, когато ние ще повдигнем вече по друг начин въпроса, не само с езика на дипломацията“, каза той.


Според Турчинов, в близко време Крим ще бъде „полуостровът за почивка на руските военни“. Той също изрази увереност, че всички, които в момента са принудени да напуснат Крим (кримските татари и украинските военни), ще се върнат там. „Крим ще бъде украински. Това няма да се случи за един месец. Но ние ще се върнем в Крим. А Крим е бил, е и ще бъде украинска земя“, подчерта и. д. президента на Украйна.


Турчинов не изключи и възможността на Украйна да се присъедини към НАТО. По думите на Турчинов, това ще се случи в случай на „продължение на натиска от страна на Русия“. „Именно Руската Федерация със своите действия, със своите войски, които постоянно се намират в Крим, настойчиво тласка Украйна към НАТО и ако това продължи, то аз не изключвам, че това ще се случи (членството на Украйна в Алианса)“, каза той.


Турчинов е убеден, че ситуацията в Крим ще доведе до „падането на режима на Путин“. „Крим няма да бъде остров за почивка на руските военни. Това ще бъде страшен проблем за Русия, която вече се намира в международна изолация“, каза той. Ситуацията около Крим, според мен, „ще доведе до падането на режима на Путин, както на времето Афганистан доведе до падането на режима на Руската империя“, каза той.


И. д. президент на Украйна отбеляза, че в най-скоро време Киев ще разполага с юридическата позиция за компенсациите, които Русия е нанесла на страната с окупацията на Крим. Турчинов каза това в отговор на въпрос за „Харковските споразумения“ от 2010 година и сегашната позиция на Русия, че тя вече не трябва да плаща за базирането на Черноморския флот и цената на газа ще бъде такава, каквато е била до споразуменията.


„Първо, те вече два пъти вдигнаха цената на газа“, каза Турчинов. Той подчерта, че енергийната сигурност е много важна за Украйна, защото в Крим „са били нашите стратегически перспективи относно алтернативното енергийно обезпечаване“.


В този контекст той припомни, че едно от първите предприятия, които руските военни поставиха под свой контрол, бе „Черноморнефтегаз“. По този начин, подчерта Турчинов, против Украйна се води и икономическа война. „Загубите, които Украйна понесе заради окупацията на украински територии, Русия ще плаща двойно, тройно цената на всичките провокации, които тя направи против една независима държава“, каза Турчинов.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на