Свързани новини

01.04.2014 15:47

Кюрдите завзеха Източна Турция

Видян 1527 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Радостта на премиера Реджеп Таийп Ердоган от победата му на изборите за местна власт в Турция е количествена, но не и качествена. Изключително тревожна е тенденцията, която лъсна след 100 процента преброени протоколи от секциите. Оказва се, че кюрдското влияние в населената предимно с тази националност територия на Източна Турция се е удвоило. При 4 спечелени главни града в този регион, на изборите миналия уикенд вече са паднали 8 от центровете. Това на практика означава, че


пътят към  автономия на малцинството е отворен


Вероятно по тази причина, както САЩ, така и Европейският съюз, с който Турция е асоциирана и в който тя желае да бъде приета за пълноправен член, си траят относно опорочаването на вота от страна на властта. Не е тайна, че предизборната кампания взе 15 жертви срещу 0 преди референдума в Крим например. Не е тайна също под какъв натиск, в това число и с оръжие попаднаха по-бунтовните зони. Не е тайна и спирането на социалните мрежи в навечерието на гласуването.


Дали това ще предотврати нова атака срещу Сирия


каквато Анкара планираше, както се разбра от изтекли в интернет записи на външния и военния министър на Ердоган? Това е главният въпрос, който вълнува света. Ново задяване с режима на Асад в съседната на Турция държава може да доведе до бунт на кюрдите, които живеят не само в Анадола, но и в Сирия и Ирак и като нищо могат да образуват своя независима държава. Нещо, което Вашингтон и Анкара не могат да си позволят. И от което Русия, която още от съветски времена подкрепя ПКК – политическата организация на кюрдите, със сигурност би се възползвала.  



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни